Жената на “Нотариуса”- герой от филм за изнудване на АКФ, се оказа разследващ полицай в ГДБОП

У нас съвпаденията никога не са случайни. Съпругата на Мартин Божанов “Нотариуса”, добил печална слава в скандално разследване на АКФ, се оказа разследващ полицай в ГДБОП. Става дума за Гергана Божанова, която постъпва на работа в Антимафиотската служба преди близо 1,5 г. след безпрецедентен конкурс.

Припомняме ви, че “Нотариуса” бе едно от главните действащи лица на разследването, което показа как посредници в съдебната система искат на Ивайла Бакалова 100 000 евро, за да пуснат от ареста приятеля й Веселин Денков. Закритата вече спецпрокуратура му повдигна обвинение за ОПГ за лихварство. “Отдавна зная, че жената до Мартин Божанов работи в ГДБОП, но никой не обръща внимание на този съществен факт”, каза пред Фрог нюз Ивайла Бакалова /интервюто с нея четете утре във Фрог нюз/.

 

Оказва се, че, докато ГДБОП се оглавява от Любомир Янев, в службата за първи път се провежда външен конкурс за разследващи полицаи. Подобно чудо никога не се е случвало в историята на ведомството, тъй като до този момент винаги се е държало новопостъпилите да имат солиден опит в самата институция, а така също в професионалната си биография да са записали безспорни успехи. Твърди се и друг факт, а именно, че самият Янев има роднинска връзка с главния прокурор Иван Гешев, ексръководител на специализираната прокуратура.

 

На въпросния конкурс действа като магнит за юристите – явяват се доста мераклии – около 30. Само четирима измежду тях се оказват избраниците. Така в стратегическото звено по разследване, от чиято работа зависят изхода на делата срещу организираните престъпни групи, попадат бивш воден спасител, ексохранител, служителка  в ЧСИ-кантора и въпросната любима на “Нотариуса”. Новината за избора на Гергана Божанова изненадва ченгетата от МВР. Те се чудят как ще доверят най-чувствителните за държавата разследвания срещу мафията на жена, която не се знае откъде идва и какво е работила до този момент. Единствено има данни, че е участвала в телевизионния формат “Къртицата”.

 

Филмът на АКФ още повече засилва подозренията, че конкурсът за разследващи полицаи не се е организирал реално в БОП-а, а на съвсем друго място и от съвсем други хора. Още от първия ден на своето пребиваване в ГДБОП, Божанова демонстрира, че се “къпе” в  лукс и висок стандарт на живот. Оказва се, че малко след като става “антимафиот”  допускът й до класифицирана информация е бил отнет от ръководството на службата. В такива случаи се подхожда по следния начин – или служителят отива на работа на друго място, където не се изисква боравене със секретна информация, или директно се маха.

 

В случая, обаче за Гергана е било направено изключение, защото тя остава в разследващия екип от ГДБОП. Редуват се болнични, отпуски и т. н. Но никой не поставя на дневен ред въпроса за нейното реално отстраняване.

 

Добрите новини, обаче следват дамата наред с политическите сътресения у нас. Защото наскоро достъпът на Гергана Божанова е бил върнат след нейно обжалване пред съда и тя вече е в правото си да има пряк контакт със секретните материали срещу най-опасните бандити на страната.

 

Заплитането на хора, съдби и истории продължава. Както Фрог вече писа, според източници от Съдебната палата жената до главния прокурор Иван Гешев – Детелина Ханчева е работила с Мартин Божанов „Нотариуса“. Според тях Ханчева и „Нотариуса“ са имали работни отношения, когато Гешев е оглавявал спецпрокуратурата. Във филма на АКФ за искания подкуп от Ивайла Бакалова се посочва, че Мартин Божанов се подвизава като консултант и търговски посредник.

 

В същото време в медии се казва, че името му се свързва с имотни измами и изчезване на дела. Очаквано той отрича тези обвинения. Въпросният „Нотариус“ няма нищо с общо с нотариусите. От скрит запис става ясно, че Мартин Божанов е отлично запознат не само със съдебната система и по-специално със специализираното правораздаване, но така също и с подробности от делото срещу приятеля на Бакалова. Самата тя споделя пред екипа ни, че докато е водила разговор с него, се е убедила, че “Нотариуса” знае с подробности какво се е случвало на делата, на които той изобщо не е присъствал.

 

Непосредствено преди да публикуваме статията за обвързаностите между разследващ от ГДБОП със сочен за лобист в съдебната система и близък до Гешев, екипът ни научи от хора от Съдебната палата и друга интересна информация.  Оказва се, че изключително близка на Гергана Божанова е станала нейн пряк началник. Любопитното е, че новата началничка е с най-малко опит и преди близо година се е появила в Антимафиотската служба също по неясни пътеки.  Именно затова всички се питат: “Кой кадрува в ГДБОП”.

 

Припомняме ви, че първото нещо, което направи кабинета “Орешарски”, щом взе властта, е да закрие ГДБОП като самостоятелна служба и да я премести под шапката на ДАНС. А законовите изменения за тази реформа бяха предложени от ДПС като първа тяхна законодателна инициатива.

 

Очаквайте интервюто на Ивайла Бакалова.

 

Екип на Фрог нюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *