Der Standard: Мафиотски схеми по българската граница

Парите, които трябва да отидат при българската държава, са текли в частни джобове

Замърсени с пестициди храни са влизали в ЕС, пише германското издание

При управлението на бившия премиер Борисов контролът по източната граница с Турция е бил частично приватизиран. Замърсени с пестициди храни са влизали в ЕС, пише германското издание Der Standard.

Кафявият японски бръмбар и белокрилата плодова мушица не бива да се допускат в ЕС. Всеки ден около 2500 камиона, натоварени с плодове, зеленчуци и всякакви други стоки, преминават през българо-турската граница Капитан Андреево към ЕС. Камионите първо се дезинфекцират, разтоварват се, стоките се проверяват, вземат се проби и след това отново се товарят в камионите. Но въпреки че контролът е отговорност на БАБХ, тук години наред частни фирми са печелили много пари.

Фирмата Интерпред Еврологистик, представлявана от Размиг Чакърян, известен още като “Ами”, който притежава луксозни вили, обикаля с бронирани коли и е наел 40 охранители, през 2012 г. си е подсигурила именно договор за товаро-разтоварителна дейност на камионите. Тогава службата за контрол на храните БАБХ е дала обекта под наем на фирма Интерпред Еврологистик, и така една частна компания получава монопол от държавните органи.

Така парите, които трябва да отидат при българската държава, са потекли в частни джобове. МФ изчислява щетите от корупцията на границата на 2500 евро на час или почти 22 милиона евро годишно.

Според документите на бившия зам.-министър на земеделието от “Продължаваме промяната” Иван Христанов, проверките на камионите са продължавали средно по 6 минути, което не е достатъчно за вземане на проби. Това означава, че само през 2020 г. и 2021 г. най-малко 25 700 тона плодове и зеленчуци не са били правилно контролирани.

Кабинетът Петков успява да върне контрола на храните обратно в ръцете на държавата. “Евролаб 2011” вече няма право да разтоварва. Но компанията заведе дело срещу държавата и Върховният административен съд първоначално отсъди в нейна полза.

Съдебната система в България обаче се смята за подкопана – от интересите на частни лица и партии. Всемогъщият главен прокурор Иван Гешев, довереник на Борисов, може да насочи или отмени буквално всяка процедура. Твърди се, че трите жалби от “Евролаб 2011” са се озовали при председателя на Върховния съд Георги Чолаков, сочен за един от хората на Гешев.

А правителството на Петков беше свалено от коалиционния му партньор през юни, само след шест месеца в управлението. Иван Христанов е убеден, че партията му “Продължаваме промяната” е била прекалено ефективна срещу мафията и това е причината да се търси възстановяване на старите условия.

“Ние първи успяхме да премахнем тази престъпна структура и да осветлим системата”, каза Христанов, който иска да продължи да се бори, въпреки че е под полицейска охрана и е имал смъртни заплахи.

Много неща, обаче, ще зависят от това кой ще дойде на власт в България след изборите на 2 октомври и дали ще може да се създаде независима съдебна система.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *