Честит имен ден на Тони Балкони: КПКОНПИ „опрасква“ ли неудобните с изпълнение на политически поръчки? (ПОРЕДИЦА на Narod.bg)

Абе, къде е Антон? Какво прави КПКОНПИ? Измина повече от година, в която КПКОНПИ ту ще се закрива, ту ще се преструктурира, ту се разделя. В крайна сметка – резултат никакъв. Както за комисията, така и за явлението, срещу което тя е призвана да се бори – корупцията.

Източник на Narod.bg използва днешния празник – Антоновден, за да честити именния ден на нейния председател – Антон Славчев, познат като Тони Балкони и Тони Терасата. Той всъщност е заместник-председател, но след оставката на Сотир Цацаров именно Славчев изпълнява председателските функции вече близо цяла година.

Изпълнявал ги е за дълго време и преди, след оставката на по-предишния председател Пламен Георгиев.

За Антон Славчев се знае малко, чат-пат се е писало нещо по негов адрес. И за неговата недекларирана тераса /откъдето му идва прякора Тони-Балкони/ и за обществени поръчки, свързани с неговата партньорка, за уникалния му милиционерски подход, за лични и професионални обвързаности, за странностите в характера….

Оказва се, че този човек, без да е избиран за председател, има всички изгледи да управлява КПКОНПИ като такъв по-дълго от всеки един от досегашните й реални председатели.

За съжаление, това управление може да се характеризира с едно – с превръщането на КПКОНПИ в Комисия за Прикриване на Корупцията Опраскване на Неудобните и Получаване на Индулгенции.

В няколко поредни публикации ще представим притеснителни, на моменти и скандални факти за професионалната дейност на Антон Славчев. И понеже днес има празник, за да не му го разваляме, ще започнем с по-лекото:

Въпреки изискванията на закона за публичност, комисията под ръководството на Антон Славчев  работи в пълна мъгла. Законът изисква решенията с установява конфликт на интереси на лица, заемащи висши публични длъжности, както и мотивираните откази за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество да се публикуват незабавно на страницата на КПКОНПИ.

Комисията трябва да публикува на страницата си и всички решения на съда по съдебните дела, по които тя участва, включително и невлезлите в сила и подлежащи на обжалване, а така също и определенията за прекратяване на съдебни производства, включително и невлезлите в сила.

Как се спазват тези разпоредби? Преценете сами: Последното решение за установяване конфликт на интереси е от 19.12.2022 г. Последното решение за прекратяване на производство по установяване на конфликт на интереси е от 08.12.2021 г.

Последното съдебно решение за отнемане на имущество е от 30.05.2022 г. Определения през 2022 г. не са публикувани.

Прави впечатление, че почти всички решения /поне от публикуваните/ за установяване на конфликт на интереси оневиняват лицата, срещу които са насочени. Например в последното публикувано – срещу Наско Михов и Александър Николов, съответно изпълнителен директор и заместник-изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, не е установен конфликт на интереси.

Интересното е, че комисията не дава гласност на подобни решения, докато при установяване на конфликт на интереси на „неудобно“ лице, това се разгласява по правилните медии и на страницата на самата комисия. Може да си зададем въпроса за ефективността на комисията по това направление.

Или по-скоро – дали това не е инструмент да се държат лицата в зависимост и с оглед на изпълнение на едни или други инструкции, да се оневиняват, или опраскват.

Няма как да се направи пълен преглед на практиката по отношение на установяване на конфликт на интереси, защото не се изпълняват законовите изисквания за незабавна публикуване на всички актове. Имаме също така информация, че някои от преписките се бавят нарочно, с оглед политическата ситуация – от страх да не „настъпим“ някой, който ще се окаже във властова позиция.

А може би за да изтекат сроковете за проверка и да трябва да се прекрати производството поради изтекла давност. А като не публикуваме решенията за прекратяване, няма и обществен контрол върху тях.

Честит имен ден, г-н Славчев! Скоро ще последват по-сериозни публикации в направления: Действия и бездействия на антикорупционната дирекция, финансова дисциплина и кадрова политика, лични, професионални и семейни бизнес и интимни отношения, характерологични и психиатрични особености. Наздраве!

П..С. Нека останалите членове на комисията не спят спокойно, Narod.bg ще извади и техните кирливи ризи

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *