Скандалът със зам.-министър Захари Христов отново набира сила

Скандалът със заместник-министъра на регионалното развитие Захари Христов набира отново сила. В първото си предаване след края на летните отпуски по телевизия “Евроком” журналистът Сашо Диков се обърна към националните медии с остра критика като ги обвини в усложливо мълчание и неглижиране на казуса. Той представи и писмо с дата 02.09.2022 г. с въпроси, които е отправил към прокуратурата, на което не е получил отговор. Диков също така каза, че е разговарял с арх. Виолета Комитова, която е потвърдила изнесените в публичното пространство данни. Свързал се и със служебния министър на отбраната Димитър Стоянов и бившия служебен премиер Стефан Янев, които са отказали коментар, но не са отрекли случката.
Още на 25.08.2022 г. ABC news се обърна към главния прокур Иван Гешев с въпроса дали Главна прокуратура ще се самосезира за получен сигнал за действия от страна на зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, водещи към корупционни практики, които бяха осветлени от журналистичексите разследвания. Към днешна дата нямаме получен отговор от прокуратурата.
Сашо Диков интервюира колегата Мариета Димитрова от сайта “Благоевград нюз”, която е автор на разследването, разкриващо причината довела до отстраняването на Захари Христов от същия пост миналия октомври. В материала бившият служител на министерството Тодор Стоянов разказва как пътностроителна фирма, извършила ремонтни дейности в община Кърджали, по Оперативна програма Регионално развитие, на която държавата дължи плащане от около 2 млн. лв., получава предложение – срещу комисионна от 10% да си получи плащането безпроблемно и бързо. Става ясно, че Захари Христов е автор на въпросното предложение. Строителите обаче отказват и вместо това запознават служебния министър тогава арх. Виолета Комитова с офертата, получена от нейния заместник. В студиото Диков беше поканил самия Тодор Стоянов, който подробно разказа случката. Арх. Виолета Комитова информирала тогавашния главен секретар на президентството Димитър Стоянов. Той е поискал среща с представители на фирмата, която се състояла в президентството. На нея присъствал и Тодор Стоянов. След това е имало още една среща, но с президента Румен Радев. Няколко дни след това служебният премиер Стефан Янев уволнява заместник-министър Захари Христов без да посочва причини.
Тодор Стоянов заяви, че Христов е протежиран от президентския секретар по вътрешна политика Николай Копринков. Двамата били дългогодишни приятели. Той също така сподели, че е бил свидетел на опитите на Копринков да кадрува в министерството като многократно е носил папки с биографии за назначения, на което Комитова и Тодор Стоянов, който е бил директор на дирекция във ведосмстовото, са се противпоставили. На 2 август тази година от “Благоевград нюз” са отправили въпроси, свързани с разследването, но не получили отговор. Два дни по-късно Захари Христов е назначен отново за заместник-министър на регионалното развитие, но този път с ключовите ресори ВиК холдинга, АПИ и “Автомагистрали” ЕАД.
На 5 август Тодор Стоянов е уволнен от поста директор дирекция „Държавна собственост“. Разследване на ABC news пък показа, че въпросният Христов е филолог по образование, без ценз по специалности, свързани със строителство и градоустройство. След близо седмица бавене от пресцентъра на министерството заявиха, че той има 4 следдипломни квалификации, които се оказаха еднодневни стандарти курсове към Института по публична администрация на Министерски съвет. Всички държавни служители минават годишно между 4 и 10 такива обучения.
Източник: skandal.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *