Сигнал: Взел ли е 500 000 лв. подкуп министър Явор Гечев от афериста Марио Николов за скандално назначение в БАБХ? (СХЕМАТА)

Скандално назначение в БАБХ след устна заповед и ултиматум на министъра на земеделието Явор Гечев към шефа на агенцията подарява на афериста по схемата САПАРД Марио Николов 22 милиона лева държавни пари. Сделката е подплатена с 500 бона корупционен бонус, твърди ексклузивно пред Narod.bg информиран източник от Министерството на земеделието.

Документи сочат, новоназначеният без нито един ден трудов стаж шеф на Областната дирекция на БАБХ – област София Светлозар Патарински е работил във фирми на афериста Марио Николов, които съдят за десетки милиони… Българската агенция по безопасност на храните. Скандалът е колосален не само заради очевидния конфликт на интереси, но и заради факта, че огромният натиск за това назначение идва лично от министъра на земеделието Явор Гечев, твърди скандално информаторът на Narod.bg.

СХЕМАТА

От трудовата книжка на Светлозар Патарински е видно, че преди да заеме високия пост той е заработвал в няколко частни фирми – “Соларис”, “Ависпал”, Вивекта” и т. н. Последната – “Вивекта”, е регистрирана на един и същи адрес с три от фирмите, които водят дела за милиони срещу Областната дирекция на БАБХ – София, а именно София, ул. “Каменоделска” №5, стая 703.

Дружествата са “Агровал”, Холид” и “Сами Мийт”. Собственик на “Холид” се води Димитър Димитров. Той пък от своя страна е бивш собственик на “Ависпал”, където, припомняме – Светлозар Патарински се е трудил като ветеринарен лекар.

Същото това дружество “Ависпал” след време става 100 процента собственост на друга фирма с почти идентично име – “Авистал” ООД. Тя пък от своя страна се появява в протоколите от съдебните заседания към делото, което фирма “Сами Мийт” води срещу Областната дирекция по Безопасност на храните – София.

За сведение: претенциите на въпросната фирма към държавното ведомство са за около 6 млн. и 600 хил. лв.  Търговска тайна, обаче, не ни позволява да разберем какви точно са били бизнес отношенията между “Авистал” и “Сами Мийт”. Ясно е само най-общо, че са сключени определени договорни отношения за доставки.

Както вече писахме, сега фирма “Холид” е една от тези, които съди ОДБХ-София област.

Източникът на Narod.bg разкри още, че от години дедесарят Марио Николов съди ОДБХ- София област за огромни обезщетения от далавера с умрели животни, за които претендира, че трябва да му бъдат платени неустойки.

Преди време, обаче, същата тази фирма  “Холид” и другата – “Агровал” , са имали за управители лица с една и съща специфична фамилия “Галчев”, като според нашите източници  става въпрос за роднини.

За сведение “Холид” е завела съдебен иск срещу  ръководената от Патарински институция за над 9 млн. лева, а “Агровал БГ” ЕООД за близо 4, 5 млн. лв.

Общо всички искове са на стойност 22 000 000 лева!

Съществува и още една връзка между въпросните дружества и Патарински – фирмите “Агровал БГ” и “Авистал” се вливат в трето дружество – “Фюнекс”. В момента то се води на адреса, на който е била регистрирана “Авистал” ООД – София, ул. “Малашевска” №1. 

Преди това, обаче, адресът за кореспонденция между „Фюнекс” ЕООД и НАП се е намирал в Ловеч. И за да се затвори кръгът ще посочим, че именно на този адрес се е намирала първата фирма, в която Светлозар Патарински е работил – “Солистер АС” , преименувана вследствие на “ГМГ Соларис” ЕООД. Всъщност, Ловеч е родното място на шефа на ОДБХ – София Област.

От множеството взаимовръзки между фирмите, в които е работил преди време Светлозар Патарински, и които сега съдят за десетки милиони държавното ведомство, което той оглавява, възникват куп въпроси.

Най-важните от тях са:

 – как и защо Явор Гечев реши да назначи въпросното лице на ръководна държавна позиция без нито един ден трудов стаж в БАБХ или някъде в държавната администрация?!

 – не е ли редно Патарински да премине по кариерната стълбица в БАБХ и да се издигне постепенно след години трудов стаж?

– дали не се касае за „съвместно изгодно сътрудничество” между тях и вярно ли е, че министър Явор Гечев е получил огромния подкуп от пернишкия бизнесмен?

И тук е моментът истината да излезе наяве – източник на Narod.bg, който е служител в Министерството на земеделието, разказа реалната сделка, а именно, че зад всички тези фирми стои милионерът с аферата САПАРД Марио Николов, който бил заплатил главозамайващия рушвет от половин милион лева на министър Гечев, за да назначи неговия човек Светлозар Патарински за областен шеф на БАБХ?

Задачата на Патарински била да осуетява защитата на Агенцията по делата срещу фирмите на пернишкия бизнесмен.

Така след начисляване и изплащане на главниците и лихвите по делата общата загуба за бюджета се изчислява на над 30 милиона лева. За откриване на истината е задължително службите и прокуратурата да извършат щателна проверка на целия казус. Все пак се касае за загуба на държавни пари в огромни размери. И ако някой е намислил да си ги „присвои”, трябва да си получи заслуженото.

Очаквайте в Narod.bg още скандални разкрития за огромни финансови злоупотреби в земеделието

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *