Радостин Василев закупил на своя глава ненужен софтуер без контурс в ММС за 1.7 млн. лв.

Абсолютно ненужен договор на стойност над 1.7 млн. лв. е сключен от държавното дружество „Национална спортна база“ (НСБ) буквално в последния ден от битието на Радостин Василев като министър на младежта и спорта.

Това става ясно от прессъобщение служебния министър Весела Лечева, която наскоро спомена пред БНТ за скандален контракт за закупуване на софтуер. Сега тя дава подробности.

Договорите (за софтуерния продукт и лицензиите към него) са сключени от НСБ на 1 август 2022 г. (б.р. – това е денят, в който президентът Румен Радев издаде указа си за назначаване на служебно правителство). Те са подписани от изп. директор на подопечното на ММС дружество Венцислав Петков и са за общо 1 746 600 лева, с включен ДДС.

До момента са извършени плащания по тези договори в размер на 1 087 057 лв., като от ММС не искат да назоват името на фирмата заради конфиденциалността на отношенията ѝ, вписани в контракта, защото „това би могло да доведе до допълнителни финансови щети за дружеството“.

Интересно е, че плащането на тази сума „е извършено на 4 август 2022 г. в банков клон, с попълнени на ръка платежни нареждания, в разрез с утвърдената практика на дружеството за онлайн разплащания“. Тези 1.087 млн. лв. освен това надхвърлят размера на което и да е еднократно плащане по сключени договори от НСБ през последните години.

Конкурс или друга процедура не е проведена, се казва още в съобщението на Весела Лечева. На сайта на НСБ също не е публикувана информация за провеждането на такава процедура. Не са намерени и протоколи от заседанието на Съвета на директорите на „Национална спортна база“ – нито за за процедурата по сключване на тези договори, нито за целия период на управление на изп. директор Венцислав Петков, а само отделни препис-извлечения.

В допълнение: и.д. секретар-протоколчик на Съвета на директорите и председател на Съвета на директорите към онзи момент Владислав Божиков не е осигурил предаването на съществуващите протоколи от заседанията в ръцете на назначеното от Лечева ръководство на дружеството.

Източник: alarma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *