Олигарсите на ГЕРБ пак печелят: Скандална фирма получи договор за 5 милиона лева (ПОДРОБНОСТИ)

Една от най-непрозрачните и скандални фирми от обръча на ГЕРБ в Столична община- „Чистота Искър“, която от 2 г. се казва „Софекострой“, ще продължи да отговаря поне още една година за почистването на район „Красна поляна“.

Кметството сключи нов договор с дружеството за „събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на улици и места за обществено ползване на територията на „Красна поляна“, за което „Софекострой“ ще получи 4,72 млн. лв. без ДДС (над 5 млн. с данъка), личи от регистъра с обществените поръчки.

Споразумението важи до началото на 2024 г. Дейностите са възложени с любимия на управляващите от ГЕРБ инхаус-договор, при който не се провежда конкурс. „Красна поляна“ е изключение в сравнение с останалите части на София, тъй като за тях се провеждат обществени поръчки.

В резултат голяма част от кварталите на града са в ръцете на компании на известните бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви, на Румен Гайтански, известен като Вълка, както и на консорциуми около „Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов.

„Чистота Искър“ отговаря за сметосъбирането в „Красна поляна“ от 2015 г. През 2018 г. договорът й бе удължен с анекс до края на 2023 г., въпреки че междувременно дружеството вече бе станало известно с фрапиращи обстоятелства. Както „Сега“ нееднократно писа, през 2019 г. се разбра, че предишната година ръководството му е пренасочило над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си) за наем на почистваща техника от частната фирма „Грийн партнърс“ АД.

Като неин краен собственик впоследствие бе огласен споменатия Румен Гайтански. През зимата на 2020 г. дружества на бизнесмена официално получиха договори за почистване на няколко района на София.

След направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че заради скандалния и непрозрачен начин, по който „Чистота Искър“ се управлява, тогавашният директор Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби.

До ден днешен обаче няма информация прокуратурата да е свършила нещо и проверката да е довела до резултати и последствия.

След това ГЕРБ назначиха за нов шеф на „Чистота Искър“ Цветомир Жеков, който преди това бе кмет на район „Изгрев“ от листата на партията. През октомври 2019 г. обаче избирателите в „Изгрев“ го изгониха от поста, след което той скоропостижно бе преместен в общинското дружество.  

През зимата на 2021 г. мнозинството в Столичния общински съвет- коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, преименуваха „Чистота Искър“ на „Софекострой“.

Впоследствие Столична община продължи да сключва многомилионни договори с фирмата, без да внася яснота дали после парите не се насочват към частници.

Същата година общинският съветник от БСП Милка Христова предупреди, че това вероятно се случва, след като изчисли, че за 2020 г. приходите на „Чистота Искър“ са в размер на 20,7 млн. лв., от които 95% са за дейности, които са й възложени от общината без конкурси. За същия период разходите на дружеството са около 20 млн. лв., от които над 11 млн. са за външни услуги, предоставени неясно от кого.

В отчета на дружеството за 2021 г. също се видя, че „Софекострой“ продължава да дава милиони на външни фирми, без да предоставя информация в какво се изразяват предоставените й услуги и имета на субектите, които й ги продават. Въпросните външни услуги формират почти 40% от всичките разходи на дружеството, като единственото по-голямо перо от тях е фонд „Работна заплата“.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *