МЪСТ: Адвокатът с присъди Стоян Рътков е на мушката – потрошиха ресторанта му на „Витошка“ (СНИМКИ)

Луксозен ресторант на столичния булевард „Витоша” осъмна много сериозно потрошен. Инцидентът е станал преди дни, а извършителят към този момент е неизвестен. Образувано е досъдебно производство за хулиганство. Столични криминалисти разкриха пред „Уикенд“, че ресторантът е собственост на скандално известния и осъждан адвокат Стоян Рътков.

Оказва се, че той отдава заведението под наем. Собственици и управители от околните заведения разказваха, че това не се случва за първи път на тази кръчма. Любопитна подробност е, че известният бохем Августин Пейчинов е подарил преди години заведението на Рътков през 2011 г. Пейчинов почина на 12 декември същата година.

Стоян Рътков“, който е партньор в скандалното адвокатско дружество „Манчев и Рътков, е много добре известен на полицията и разследващите органи с многобройните си арести за заплахи, брутални нападения и реално осъществени побоища над хора. Многократно осъждан за сериозни криминални престъпления.

През 2012 година Стоян Рътков, който по това време е действащ адвокат, е осъден за извършено престъпление, а именно престъпно преправяне на административен акт.

С присъда от 2016 г. Стоян Рътков, който по това време е все още защитник, е осъден на 1 година лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години за това, че принудил негов съсед да извърши нещо против волята му – да промени показанията си по съдебно производство, водено срещу… самия него.

С присъда от 2017 г.  Рътков е осъден на 2 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години за това, че е направил опит да принуди съдия от Върховния административен съд да извърши нещо противно на волята му, като брутално го заплашил в кабинета му, заявявайки, че ще му лисне киселина в лицето.

През 2017 година заради престъпната си дейност адвокатът-бандит е отписан от Софийската адвокатска колегия с протокол № 20/28.06.2017година. На практика това означава отнемане на адвокатските права и забрана да упражнява професията.

Никой обаче не взима предвид грамадното желание, което Стоян Рътков има, да бъде адвокат.

По повдигнато обвинение от Софийска районна прокуратура в Софийски районен съд е образувано дело срещу Стоян Рътков за това, че на 25.04. 2020 година, в сградата на 05 РУ – СДВР е упражнил адвокатската професия, без да има съответната правоспособност.

Най-скандалното по този казус е, че при поискване на адвокатска карта за легитимация от органите на реда в 05 РУ – СДВР Стоян Рътков показва карта от Адвокатска Колегия – Кипър. След като е арестуван, у Рътков намират и българската му адвокатска карта, която по неизяснени причини продължава да бъде в негово владение. Така адвоката менте винаги може да реши, в случай на поискана легитимация, коя карта да покаже, колкото и незаконно да е това. По този казус Рътков вече има осъдителна присъда на първа инстанция.

В края на 2020 година сенчестият юрист типично в негов стил подава молба отново да бъде вписан като адвокат в Софийската адвокатска колегия. С протокол № 28/29.09.2020 година САК дава официален отказ да го върне като действащ адвокат.

След получаването на този официален отказ отново в неговият познат арогантен стил Стоян Рътков подава документи не другаде, а в Адвокатска колегия Перник и, учудващо, бива вписан като адвокат. Това на практика му дава възможност да практикува адвокатската професия на територията на цялата страна и да представлява всички български граждани.

Стоян Рътков е вписан в Перник на 02.12.2020 година с решение на Адвокатския съвет – гр. Перник №10/ 29.11. 2020 година. Любопитен детайл е, че вписването му е само два месеца след като той получава официален отказ от Софийската адвокатска колегия.

Към този момент има и се водят нови наказателни дела срещу скандалният „юрист”.

Рътков е известен в столичните ъндърграунд среди и като адвокатът с най-внушителния автопарк. Той разполага с четири мотоциклета и шест леки автомобила, между които „Ауди” Q8, „Порше” 911 Тарга 4 GTS и „Ламборгини” Хуракан. Колите официално са собственост на фирма „Ауто Лимо Трейдинг“ ЕООД. Фирмата пък е на 76-годишната му майка Евгения Ръткова.

Преди 2 години, обаче, НАП запорира луксозния автопарк на адвоката по подозрения за пране на пари и укриване на доходи.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *