Крадците ликуват! ЕК отпусна 3,2 млрд. за тунела под Шипка и АМ „Струма“, порциите за кого са?

Европейската комисия одобри в понеделник финансиране за проектите за прокарване на тунел под връх Шипка, строителството на лот 3.2 от магистрала „Струма“, разширяване на дунавски пристанища и свързване с влак на летищата в Пловдив и Бургас.

Всички те са част от първата от деветте оперативни програми, чрез които България ще усвоява европейското финансиране за догонване на по-развитите части от Европа за 2021 – 2027 г. За оперативна програма „Транспортна свързаност“ София може да получи до 1.61 млрд. евро от общо 11 млрд., предназначени за нея от кохезионните фондове през следващите седем години, въпросът е кой ще разпределя тлъстите порции?

Транспортната програма има четири приоритета: развитие и модернизация на жп инфраструктура, изграждане на пътища, подобряване на интермодалността и по-добра свързаност в градовете.

Най-значимите проекти по тях са строителството на жп връзката между България и Северна Македония, модернизацията на жп линията София – Радомир – Перник, Елин Пелин – Костенец и Волуяк – Драгоман, както и довършване на Карнобат – Синдел.

Пари ще бъдат отпуснати и за лот 3.2 на автомагистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, обходния път на Габрово с тунела под връх Шипка и автомагистралата Русе – Велико Търново.

Правителството е включило в проекта още разширяването на пристанищата в Лом, Русе-запад, Варна, купуване на кораби за Дунавския флот и подобряване на навигационния път по река Дунав.

Летищата в Пловдив и в Бургас ще получат жп връзка с двата града чрез европейско финансиране по програмата.

България ще има общо 11 млрд. евро чрез кохезионните фондове през следващи седем години, които са разпределени в общо девет оперативни програми.

След значително забавяне през юли българското правителство и Европейската комисия сключиха споразумение за партньорство, което урежда условията, при които ще бъде получавано европейското финансиране.

Освен транспортната програма София очаква одобрение за още осем оперативни програми: развитие на регионите, морско дело и рибарство, конкурентоспособност, околна среда, научни изследвания и дигитализация, развитие на човешките ресурси, образование и за първи път – „Храни и основно материално подпомагане“

Споразумението за партньорство обхваща Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд плюс, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *