Колко е важен?! Осми различен съдия поема делото срещу прокурорския син

Поредна смяна на съдия беляза делото срещу прокурорския син Васил Михайлов. Новата причина е, че определеният в момента докладчик заминава на стаж в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Така делото срещу сина на пернишкия обвинител Бисер Михайлов ще бъде поето от осми съдия от Софийския районен съд (СРС), съобщи „Лекс„.

Първоначално делото беше разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го прекрати и прати за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията. Впоследствие всички магистрати от РС-Перник се отведоха, като изтъкнаха, че познават бащата на обвиняемия – прокурора от окръжната прокуратура Бисер Михайлов и са в служебни и лични отношения с него, което може да доведе до съмнения в безпристрастността и обективността им. Така делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС), който каза, че СРС правилно го е изпратил в Перник, но след като в тамошния районен съд не може да се сформира съдебен състав, то трябва да го гледа СРС. Когато производството се озова отново в районния съд в София, обаче последваха пет отвода на съдии с различни мотиви.

Съдия Радослава Качерилска, която в крайна сметка пое делото срещу Васил Михайлов, е одобрена за 10-месечен стаж в регистратурата на ЕСПЧ, който започва на 1 април. През това време тя ще е в неплатен отпуск, като разходите за стажа се поемат от проект по Норвежкия финансов механизъм. Така се оказва, че на заседанието на 7 април ще трябва да влезе осми съдия, като предстои той да бъде избран чрез жребий.

Източник: alarma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *