Кметът на “Красно село” Румен Русев от “Атака” ли стои зад скандалния проект за застрояване на Горубляне?

Планира се мащабно застрояване на зелени площи, които се намират между кварталите „Младост“ и „Горубляне“ в София, алармираха не отдавна от “Спаси София”. Соред хора от кухнята, един от бащите на скандалната идея е “вечният временен кмет” арх. Румен Русев, който вече заяви, че отново ще се кандидатира на местните избори, но още не си бил избрал партия, която да го изстреля в местната власт. През април т.г. Русев бе назначен за временен кмет на Красно Село след като тамошната кметица беше отстранена за конфликт на интереси. В предишния мандат той пък наследи временно арестуваната кметица на Младост Иванчева.

 За намеренията си да посегне на Горубляне той се похвали преди 5 години, когато в пиарско и видимо нагласено интервю се изпусна, че зелените площи в квартала трябва да бъдат превърнати в жилищен комплекс, генериращ трафик, вредни газове и още по-голямо презастрояване. Тогава планът му мина “между капките”, но две години по-късно той вече е в изключително напреднала фаза.

Към днешна дата Русев все още се води кадър на партия “Атака” и като такъв през 2019 г. се кандидатира за кмет на район “Младост”. Бивши партийни авери на Волен Сидеров шушукат, че след изборите през 2019 г., арх. Русев бил спонсорирал лидера на “Атака” със солидна сума за да се оттегли от СОС и на негово място да влезе самият Русев, който очевидно има ясно разписан план как да осребри участието си в местната власт.

Безспорно превръщането на Горубляне в поредното бетонно гето е точка първа от амбициозната му програма, коментират опонентите му.

Според “Спаси София”, намерението е да се направи изцяло нов квартал в настоящите зелени площи, които са както частни, така и общински. Идеята за него бе лансирана преди 2-3 години първо от Русев, а по същото време Столичният общински съвет реши да поръча проект на Подробен устройствен план, който да включва регулация и застрояване. Той е изготвен от архитектурното ателие „Агора 66“ и бе представен за онлайн обществено обсъждане.

Проектът засяга 143 хектара площ между Околовръстния път, нереализирания парк „Източен“ и неизградения бул. „Копенхаген“. Според авторите на проекта територията е разширение на „Горубляне“ с площ почти като на самия съществуващ квартал. Освен множество жилищни блокове са предвидени и площад, църква и озеленяване. Проектираните жилищни терени са с площ от 60 хектара и се очаква там да могат да живеят между 15 000 и 18 000 души.

Скандалното намерение среща отпор най-вече от жители на район „Младост“, които продължават да настояват за изграждане на дългоочаквания Източен парк.

“Процедурата за нов ПУП за голяма част от зеления клин отваря вратата за изграждането на стотици нови блокове и улици, още коли, трафик и изгорели газове. От това ли се нуждае една от най-замърсените столици в Европа? Искаме ли поредното презастроено гето със стотици многоетажни блокове без инфраструктура?”, питат от “Спаси София”. Според тях по-лошата новина е, че същата съдба може да сполети и „Източен парк“, ако гражданите не защитят една от последните големи зелени площи, предвидени за парк в София.

Земите там са частни и Столичната община има задължението дa обезщети собствениците преди да започне обособяването на липсващия и отдавна чакан парк. Слухове, чието потвърждение още не сме намерили гласят, че чрез подставени лица арх. Русев вече изкупувал за дребни суми парцелите на местните жители, в очакване на яко обезщетение от страна на общината, когато проектът влезе в ход и така да се позлати в буквалния смисъл от присъствието си на общинската софра. Каква ще бъде съдбата на едно от малкото останали зелени квартали на София, предстои да видим. До тогава тръпнем в очакване коя ще е новата партия, която ще даде политическа легитимация на Румен Русев.

Източник: razkritia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *