В 12 без 5! Властта пръска 500 милиона за ВиК, кой ще лапне кеша?

Министерството на регионалното развитие (МРРБ), Министерство на финансите, „Български ВиК холдинг“ и 10 регионални ВиК оператора изненадващо подписаха оперативно споразумение по Плана за възстановяване и устойчивост. Инвестицията е за близо 400 млн. лв. без ДДС, т.е., близо 500 000 000 лева.

Проектът предвижда развитието и подобрението на ВиК инфраструктурата и услугите на територията на 10 области в страната, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В информацията не се споменава в кои региони ще бъдат вложени средствата, за да стане ясно кои олигарси ще лапнат пачките.

Десетте ВиК оператора се явяват партньори по проекта със съществени функции за изпълнение на заложените дейности, на чиито територии ще се изпълняват инвестициите. В съобщението липсва информация кои са водните оператори.

Сключеното споразумение урежда финансовите параметри, обхвата и задълженията, заложени в мерките за изпълнение.

Предвидено е изграждане на 7 нови пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ) в населени места с между 5000 и 10 000 жители.

Реконструкция на 3 съществуващи ПСОВ в градове с население между 5000 и 10 000 жители, както и ремонт и изграждане на 150 км водоснабдителни и 220 км канализационни мрежи.

С изпълнението на мерките ще осигури по-добро качество на предоставяните ВиК услуги за потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *