BIRD.BG:Сарафов бил редовно в “Осемте Джуджета”. Взели 500 хиляди лева за да обвинят Къро

Свидетелите, че Борислав Сарафов е бил близък с Петьо Еврото станаха четирима. След Илия Златанов и Любена Павлова, още двама свидетели на прокуратурата твърдят същото. Според защитен свидетел на прокуратурата Еврото е получил 500 хиляди лв. за да повдигне обвинение на Красимир Каменов – Къро с помощта на прокурор Божидара Ганева.

Освен Борислав Сарафов /тогава заместник на Иван Гешев/, като зависими от Еврото са сочени прокурорите Емилия РусиноваИлияна Кирилова и Божидара Ганева. Последната е съпруга на шефа на Софийската апелативна прокуратура Радослав Димов. Това става ясно от показания по прокурорска преписка № 26636/2023 по описа на Софийска районна прокуратура (СРП), с които BIRD разполага. Факсимилета от показанията са приложени по-долу.

Разследването се води от двама прокурори. Единият е Валентин Видов, който е назначен в СРП през 2019 г. Преди това е младши прокурор в Пазарджик. Другият е прокурора от СРП – Константин Сулев. Именно той обвини бившия следовател Петьо Петров – Еврото за принуда и за използване на специални технически средства с цел нерегламентирано събиране на информация. Това му донесе обвинение в престъпления по служба във връзка с разследването срещу Еврото.

Единият от свидетелите се представя като бивш съсобственик в охранителна фирма. Той твърди, че в периода 2015-2019 фирмата му е извършвала обектова охрана на халетата на асансьорния завод на Гара Искър, управляван от Явор Златанов. По думите му, първо Илия Златанов е опитал да нахлуе на територията на завода на Гара Искър, но не бил допуснат от частните гардове, а после Явор Златанов нахлул в завода на баща си в Дупница и бил арестуван. През 2019 г. Илия Златанов се свързал с него и пожелал фирмата му да поеме охраната на завода на Гара Искър.

В показанията си мъжът не е сигурен дали Златанов баща е бил собственик или наемател на обекта, но имал правно основание да го наеме. След като поел отново охраната на завода, Златанов го запознал в ресторант “Осемте джуджета” с Петьо Петров, който е по-популярен като Пепи Еврото. Там свидетелят се запознал и с Любена Палова, която тогава е все-още съпруга на Пепи Еврото и носи фамилията му. Два месеца по-късно свидетелят случайно минал да пие кафе в ресторанта и там срещнал отново Петьо Петров, който го поканил да поговорят. При този разговор Петров поискал денонощна охрана за заведението си и такава му била осигурена. Договорът бил сключен с наемателя на заведението – майката на Любена. Съгласно сключения договор по двама души на смяна охранявали ресторанта 24/7, а свидетелят редовно посещавал заведението, за да следи ситуацията изкъсо.

Сарафов бил най-редовен в “Осемте Джуджета”. Срещите с Еврото протичали много “служебно”.

Докато свидетелят наглеждал екипите, той често засичал в работно време като посетители на заведението сега изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Сарафов (тогава заместник на Иван Гешев), Илияна КириловаЕмил Петров – брат на Еврото както и други магистрати, които не познавал поименно. Илияна Кирилова го запознала в ресторанта “Осемте джуджета” със сина си Захари Богомилов, който работел в отдел “Антитерор” на ДАНС. Най-редовен посетител бил Борислав Сарафов, казва в показанията си свидетелят. Срещите на Пепи Еврото с него, както и тези с брат му и Илияна Кирилова протичали много “служебно”. Той инструктирал магистратите, а те мълчели и кимали. Имало моменти, в които те носели на Еврото документи, с които той се запознавал.

Свидетелят отрича да е засичал Иван Гешев, като посетител в ресторанта. Той подчертава, че Кристиян Христов бил най-доверения сред служителите на Петьо Петров. Мъжът придоби известност когато стана собственик на един от заводите на Изамет. Той направи опит да даде пресконференция след изчезването на Пепи Еврото, но само BIRD успя да разговаря с него, преди да бъде задържан. Свидетелят на прокуратурата твърди, че Христов имал ключове от всички жилища на бившия директор на столичното следствие. Той бил лицето, което оперирало със специалната техника, инсталирана в “Осемте джуджета”.

Магистрати със “зависимости” от Еврото

На 1 юни 2023 по разследването в СРП срещу Пепи Еврото е разпитан и свидетел с тайна самоличност под номер 24-2. Той твърди, че познава Еврото от няколко години и поддържал активна връзка с него и бившата му съпруга Любена Павлова. Свидетелят декларира, че познавал начина на действие на Петьо Петров и знае, че той е изградил много връзки с магистрати – съдии, прокурори и следователи. В голямата си част тези връзки се градели на зависимостикоито магистратите имали от Еврото.

В някои от случаите зависимостите били в резултат на записи на разговори във връзка с решаването на дела по незаконен начин. В други те се градели върху записи на неприлични сцени. Най често Петров съумявал да заснеме жертвите, докато те са под влияние на алкохол и наркотици и участват в интимни актове или унизителни за тях действия. Нерядко в заснетите сексуални сцени участвала и бившата му съпруга, твърди свидетелят. Според него, тя била заставяна да участва в това против волята си и с помощта на наркотици. Част от въпросните записи били разпространени онлайн от Еврото, като отмъщение срещу нея поради факта, че му се противопоставила.

В тази част показанията на свидетеля съвпадат с разказаното от самата Любена Павлова в интервю за Антикорупционния фонд.

Свидетелят твърди, че благодарение на репутацията си Еврото успявал да манипулира магистрати дори и ако няма компромати за тях. Такъв бил случая при който той упражнил натиск над Петя Крънчева.

Като зависими от Еврото анонимният свидетел сочи прокурорите Емилия РусиноваБожидара Ганева и Илияна Кирилова. Освен заместник градски прокурор Божидара Ганева е и съпруга на Радослав Димов Димов – административен ръководител на Софийската апелативна прокуратура. Свидетелят твърди, че е информиран, че Петров е получил сумата от 500 000 лв. за да повдигне обвинение на Красимир Каменов – Къро със съдействието на Божидара Ганева.

Приживе Красимир Каменов нееднократно е изразявал увереност, че е “поръчан” на Пепи Еврото от Размиг Чакърян – Ами и Христофорос Аманатидис – Таки. Самият факт, че СДВР издирваше Петров именно в ресторанта “Келари”, който е свързван с Чакърян сочи, че има данни за свързаност между тях.

Сарафов – Еврото: “силна връзка” и “взаимни услуги”

За връзката между Еврото и Сарафов свидетелят твърди, че тя била силна и не била основана на зависимост, а на взаимни услуги. Двамата работели изключително активно, когато Сарафов ръководел Апелативната специализирана прокуратура. Те били и съседи в луксозния жилищен комплекс “Делта Хил”. За това говори и Любена Павлова, като добавя подробности, че заедно ходили там семейно да си избират къщи.

Практиката на Пепи Еврото била да организира обвинения през СО-СГП и СП, за да взема после пари от обвиняемите лица с обещание за благоприятен изход на делата, което не винаги се реализирало. Най-силният инструмент на Еврото били мерките за неотклонение, които се вземали по отношение на обвинение лица.

Свидетелят разговарял с Еврото преди изчезването му чрез мобилно приложение и тогава Петров го информирал, че знаел, че ще бъде направен опит да бъде задържан.

Екипът на BIRD няма яснота дали по това производство показния е дал и Мартин Божанов – Нотариуса. Една от версиите за смъртта му е, че той е считан от Еврото за любовник на вече бившата му съпруга. Бившият следовател с голяма доза вероятност е считал Божанов за един от отговорните за разследването в СРП срещу него. Вероятно и адвокат Велимир Атанасов, който беше сочен за близък на Божанов, също е считан за потенциален недоброжелател от Еврото. Наскоро Атанасов беше посочен за любовник на вече бившия административен ръководител на СПР – Невена Зартова, която е считана за “мотора” на разследването срещу Еврото. Много вероятно е ключът към разкриването на убийството на Божанов да се крие в кориците именно на това дело.

И докато осветените посетители на “Осемте джуджета” стават все по-многобройни, като има и снимки на Сарафов с Еврото, клиентите на другия магистратски клуб – SS Club на Нотариуса – продължават да са неизвестни на обществеността. Съществува списък на посетителите по думите на депутата Атанас Атанасов, в който нямало политически лица.

SS Club – Специализиран Съд Клуб, на номер 7, ул. 22 Септември в кв. Гео Милев е бил собственост до 2020 г. на фирмата Кленманн на застреляния Мартин Божанов.

След това фирмата го прехвърля на Евлоги Валериев Петров. Последният изглежда е подставено лице, тъй като фигурира в друга фирма на Нотариуса.

Същата фирма “Кленманн” през 2020 г. продава апартамент-мезонет 313 кв.м. за половин милион лв. на Любена Петрова.

 

Факсимилета от показанията на двамата свидетели:

Източник: bird.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *