20 години бездействие за къщата на Димитър Талев, цената ѝ вече е 80 000 евро

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в град Прилеп в Република Северна Македония. Конкретният повод за решението на Министерския съвет е информацията за срутване на част от къщата, която от години се руши и състоянието ѝ е изключително лошо.

„Частта, която е срутена или съборена, защото в момента има хипотези – там се води разследване по сигнал на собственика на къщата – Снежана Аческа, е частта, в която се е родил Димитър Талев, защото другите части са надстройки. Според Виктор Стоянов от Фондация „Македония“ веднага след изборите, когато спечели антибългарската партия ВМРО-ДПМНЕ, активисти са отишли и с чукове са подпомогнали събарянето на къщата“, каза родственикът и наследник на Талев – Димитър Панчев, в студиото на „България сутрин“.

Според него разследването в РСМ няма да е адекватно.

свързани

„Изключително благодарен съм на Bulgaria ON AIR – веднага след участието ми проведохме конференция в БТА. Това се разпространи по всички медии, един политик също разбра за каузата, той започна да действа паралелно с държавата и през цялото време аз, като родственик на Димитър Талев, не съм спрял да оказвам натиск на съответните институции. Това, което Главчев обяви, е абсолютно повторение на решението на Гълъб Донев, което взе миналата година юни месец. То беше за закупуване на къщата“, допълни Панчев за Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че е имал среща и с бившия министър Кръстю Кръстев.

„Той тогава очи в очи ни обеща, че ще започне и предприеме някакви действия. Но никой нищо не е предприел, това го призна и вицепрезидентът Илияна Йотова. Към момента сумата за къщата е 80 000 евро, бяха 100 000. Доколкото имам информация, политикът, който се зае с каузата и събра пари, е на финалната права да закупи къщата. Но това би било краткосрочна победа, мъките тепърва предстоят, защото се видя, че частно лице изключително трудно може да пробие в РСМ. Не мога да си представя как той ще изиска разрешителни за възстановяването“, подчерта родственикът на Талев.

свързани

От думите му стана ясно, че г-жа Аческа притежава 3/4.

„Информацията, която имахме, е, че другата собственичка категорично не искаше да продава. Но новината тук е, че тя също вече е съгласна. Време е някой да отиде и да влезе в пряк контакт с нея – нещо, което аз като наследник зова от 2 години. Там всичко, свързано с България и писател като Талев, противоречи на тяхната идеология. Само за една година ние загубихме и къщата на Стефан Караджа в град Тулча“, коментира Димитър Панчев.

Междувременно се готви протест, на който мотото ще е да спре геноцидът над българското културно наследство зад граница.

свързани

„Решението на Министерския съвет спешно да се закупи къщата на Димитър Талев е много положително. Ние от Фондация „Македония“ приветстваме това решение и искаме да обърнем внимание, че за да се взимат подобни решения от държавата и държавните институции, е важно българското общество да повдига тези въпроси на дневен ред. Ако обществото е запознато с културните обекти в чужбина, ще може да ангажира държавата и тя да стопанисва тези обекти като съвременни извори на българска култура“, каза Виктор Стоянов.

Той е категоричен, че къщата на Димитър Талев все още може да бъде спасена.

„Чух се със Снежана Ачевска, тя се зарадва на тази новина, но и я прие с лек скептицизъм, защото ние повече от 20 години не може да ангажираме държавата със закупуването на тази къща“, добави Стоянов.

Панчев поясни, че най-близкият наследник на Димитър Талев – Климент Талев, отказва да говори пред медиите и отказва достъп до архива на писателя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *