Чудна промяна: „Калинка” от ГЕРБ кацна на върха в Бургаския затвор

Бургаският затвор има нов директор от 27 август – „калинката“ от ГЕРБ Янчо Желев, който досега е бил шеф на общежитието в Дебелт. Заповедта е подписана от шефа на ГДИН Ивайло Йорданов, който стои зад това назначение, съобщи „Уикенд“.

Предишният началник на един от най-големите в страната затвори Бранимир Мангъров хвърля оставка и се пенсионира в края на април след разправии със заместника си, отговарящ за сигурността – Методий Владимиров.

След това изгрява звездата на Янчо Желев, който първо е временен директор, а от няколко дни вече е и с официална заповед. Почти едновременно с неговото бетониране на поста, към министерството на правосъдието отлита и писмо от „група възмутени подчинени”.

Разбира се, те не излизат с имената си по обясними причини, но пък споделят факти за кариерното развитие на новия директор.

Янчо Желев, по техни твърдения, е продукт на връзките и влиянието на съпругата си Роза Желева, силна фигура в ГЕРБ в Бургас. „Цялата си кариера дължи на нея” – категорични са подчинените му.

По време на първото правителство на ГЕРБ Желев е назначен за началник на механичния цех в затвора. Малко по-късно оттам изчезват голямо количество медни проводници, но случаят е потулен. За това мирно и тихо „разрешаване” на проблема оказва съдействие тогавашният директор на затвора Деян Костов.

Вместо да направи проверка, той тихо-мълком преназначава Янко Желев като инспектор. Не след дълго обаче господинът е жестоко пребит. Според слуховете причината за тази жестокост са поети и неизпълнени ангажименти и уговорки с пандизчиите от подопечната му група.

Желев прекарва половин година в болница, а извършителите така и не са открити. Защо ли? Веднага след това е пратен да се труди като инспектор в далеч по-безконфликтния и комфортен отдел „Човешки ресурси”.

По време на третото правителство на ГЕРБ Желев, нищо че не е  стигнал в образованието си до магистърска степен, е назначен за ръководител на общежитието в Дебелт. Разбира се, на първо време само като изпълняваш длъжността.

Минава обаче година и половина, достатъчно време, за да си доучи и веднага след като се сдобива със заветната диплома, е обявен конкурс за шефското място. Без изненади, Янко Желев става титуляр. Вярно, дипломата му не е юридическа, каквото е изискването, но пък при връзките на семейството, кой ще се хване за такава подробност.

И ето отскоро той вече е голям началник на целия Бургаския затвор, да отбележим, въпреки липсата на юридическо образование. Но пък нали е харесан за този пост, лично от шефа на ГДИН Ивайло Йорданов, значи няма проблем. 

А запознати обясняват и идеята на това назначение. Предстои да се изгради ново общежитие с пари на норвежкия финансов механизъм. Към това имат интерес един кръг приятелски кръг фирми. Затова не е без значение в чии ръце ще бъдат поверени делата на затвора в Бургас.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *