Фотофиниш: Атлет и кон завършиха наравно при надбягването в село Змейово

Нужен бе фотофиниш, за да се реши резултатът от надпреварата между ветерана на Спортен клуб по лека атлетика „Берое“ Николай Трънков и елитния състезателен кон, който бе негов съперник.

Надпреварата бе организирана на конна база „Змейово“, по повод празника Тодоровден, когато по традиция се дава началото на конните надбягвания. Състезателите избягаха трасе от близо 100 м., а на финала стана ясно, че са завършили абсолютно наравно.

свързани

Николай Трънков е активен лекоатлет – ветеран През 2022 г. той участва на игрите за ветерани в Сеул, Южна Корея където стана първи на 1500 метра и втори на 21 километра – полумаратон. За да го подкрепят в изпитанието, заедно с него бяха най-големите таланти и шампиони на СКЛА „Берое“: Девора Аврамова и Кристиян Иванов – многократни шампиони на България, Стилиан Александров и Алис Илиева – шампиони на България по крос, Зара Илиева и Павел Петров – медалисти от държавни първенства в средни и дълги бягания, Елеонора Драгиева – треньор в СКЛА „Берое“, както и Емилия Драгиева – член на управителния съвет на СКЛА „Берое“, бронзов медалист от световно първенство, Иван Попов и Мартин Банчев – треньори, които бяха и съдии на състезанието.

свързани

Срещу него бе Йонас – десет годишен кастрад от холандска порода, многообещаващ кон с множество победи в национални състезания, както и в Нидерландия, с партньор Ивайло Бонев – дългогодишен състезател от националния отбор на България по прескачане на препятствия, многократен държавен шампион и балкански за 2022г. – участник на европейско първенство. Партньорството на Ивайло с Йонас е нещо ново, което бързо прогресира и добива добри класации на международни състезания в Испания и Италия. Най-сериозно постижение за момента е трето място от престижното Гранд прикс във Валенсия – Испания.

свързани

От близо и далеч се събраха гости, за да станат свидетели на първото в България до сега състезание между кон и човек. Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Петър. Поздрав към жители, гости и именици отправиха кметът на село Змейово Валентин Вълев и управителят на конната база Ивайло Бонев, съобщи БГНЕС.

Освен на нестандартното състезание, гостите имаха възможност да се насладят и на демонстрации на ездови коне от състезателите от Клуб по конен спорт „Генерал“, както и на бойни умения от спортистите от старозагорския Боен клуб „Атила“, с ръководител Ивайло Георгиев. За доброто настроение се погрижиха от Танцова група и Група за изворен фолклор при НЧ „Пробуда – 1928“, село Змейово. Празникът завърши с дълго хоро под ритъма на българска гайда.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *