Финансират борбата срещу домашното насилие с над 6,2 млн. лв. до края на 2026 г.

Националната програма за превенция и защита от домашно насилие предвижда над 6,2 млн. лв. за справяне с домашното насилие за периода 2024 – 2026 г. Документът е разработен въз основа на постъпили предложения от заинтересованите страни и беше приет от Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие (НСПЗДН) днес. 

Почти цялата необходима сума по програмата се осигурява от държавния бюджет. Тази година в него за целта са предвидени 450 000 лв.  Най-много средства се предвиждат за превенция на агресията в дома. Планирани са национални информационни кампании, конференции, семинари и разяснителни срещи. 

свързани

Ще се организират множество обучения на всички професионални групи, които имат досег с проблема. Очаква се в края на периода стотици учители, социални работници, медицински специалисти, общински служители и служители на МВР да могат да предотвратяват домашно насилие, по-бързо да разпознават не само случаите на вече упражнена агресия, но и риска от такава, както и да реагират адекватно с мерки за закрила на потенциалните и реални жертви. 

Предвидени са средства за поддръжка на съществуващото мобилно приложение „Помогни ми“. Ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ за социално, психологическо и правно консултиране, за процесуално представителство и за специализирани програми за възстановяване и защита на жертви или свидетели на агресия в дома, настанени в защитени жилища. 

свързани

Общините ще продължат да поддържат съществуващите 31 кризисни центъра в страната, в които могат да бъдат настанени общо 348 жени и деца, пострадали от домашно насилие или трафик. 

Държавата ще финансира специални програми за социална и психологическа работа с извършителите на домашно насилие за преодоляване на агресията и справяне с гнева. Предстои одобрената от НСПЗДН Национална програма за превенция и защита от домашно насилие 2024 – 2026 г. да бъде приета с решение на Министерския съвет. 

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Снимка: Пресслужба на Министерския съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *