Третата световна война? ЕС праща войски в Украйна

Няколко държави от НАТО и Европейския съюз обмислят възможността да изпратят войници в Украйна на двустранна основа, заяви днес словашкият премиер Роберт Фицо, предаде Ройтерс.

Дали това е началото на Третата световна война?

Фицо, който отдавна се противопоставя на военните доставки за Украйна и е заел позиция, която някои критици смятат за проруска, не даде подробности, а други европейски лидери не коментираха веднага казаното от него. Той говори преди срещата на европейските лидери в Париж, на която се очаква да присъства тази вечер.

„Ще се огранича да кажа, че тези (в подготовката за срещата в Париж) предполагат, че редица страни от НАТО и ЕС обмислят, че да изпратят свои войски в Украйна на двустранна основа“, заяви Фицо на телевизионен брифинг след заседанието на словашкия съвет за сигурност.

„Не мога да кажа с каква цел и какво би трябвало те да правят там“, каза той, като добави, че Словакия, член на ЕС и на НАТО, няма да изпраща войници в Украйна.

Реклама

Фицо заяви, че вижда риск от голяма ескалация на конфликта в Украйна и че повече информация не може да бъде разкрита пред обществеността.

Около 20 европейски лидери, сред които и Фицо, ще се съберат днес в Париж, за да изпратят на руския президент Владимир Путин послание за европейската решимост по отношение на Украйна и да се противопоставят на решителността на Кремъл, че Русия е длъжна да спечели войната, която навлезе в третата си година.

Френският президент Еманюел Макрон покани европейските лидери в Елисейския дворец на работна среща, обявена в съвсем кратки срокове, заради това, което според неговите съветници е ескалация на руската агресия през последните няколко седмици.

Фицо заяви, че свикването на срещата показва, че стратегията на Запада по отношение на Украйна се е провалила. Той заяви, че ще участва конструктивно в заседанието, въпреки че по думите му „го побиват тръпки“ от изпратените материали за обсъжданията.

Според него Западът е демонизирал Путин с надеждата да постави Русия на колене, само че е ударил на камък. Освен това Фицо заяви, че НАТО “се разширява на изток”, което застрашава интересите на Москва.

“Украйна, Русия и Европа се нуждаят от мир. И Украйна, и Русия се нуждаят от гаранции за сигурност от най-силните международни играчи. Не приемам аргумента, че взаимното избиване на украинци и руснаци трябва да продължи, за да може Украйна да договори по-справедливи условия за мир”, подчерта Фицо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *