Топящото се население на Русия се превръща в проблем пред Путин

Най-малко 150 хил. руснаци са загинали на бойното поле, сочат западни оценки. Близо един милион души са избягали от страната след началото на войната. Раждаемостта е на най-ниското си ниво от над две десетилетия с по-голям от средния спад на родените бебета в някои области, които са най-близо до военните действия. И това се явява голямо предизвикателство пред Владимир Путин.

Населението на Русия намалява от години, а войната в Украйна влошава проблема, пише Wall Street Journal.

Руският президент определи повишаването на раждаемостта за национален приоритет. Той обяви 2024 за годината на семейството и въведе субсидии за семействата с три или повече деца. Путин обещава да вложи 157 млрд. долара в мерки за подкрепа на семействата и децата през идните шест години. 

свързани

Най-голямата единична подкрепа за населението на Русия през последните години дойде от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г., което добави около 2,4 млн. жители. Русия не е включила украинските територии, които завзе във войната, в последните си преброявания на населението.

Основните причини за ниската раждаемост датират от спадовете на раждаемостта по време на Втората световна война и разпадането на Съветския съюз през 90-те години на миналия век, отбелязва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Правителството имаше известен успех в миналото с програми за повишаване на раждаемостта, допълва той.

свързани

Днес Русия има около 146 млн. души население по официална статистика и заема девето място в света между Бангладеш и Мексико, сочат данни на ООН. Тя все още е много по-голяма от Украйна, чието население преди войната беше около 44 млн. и страната е изправена пред много от същите демографски предизвикателства.

За разлика от много западни страни Русия не е привлякла голям брой имигранти, който да е достатъчен за компенсирането на застаряващото ѝ население и спадащата раждаемост, казват демографи. 

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *