Съветът на ЕС одобри Механизма в помощ на Украйна

Съветът на Европейския съюз одобри средносрочния преглед на бюджета до 2027 г., който предвижда и създаването на Механизма за Украйна четиригодишен план за помощ на стойност 50 млрд. евро (98.93 млрд. лева), това се посочва на сайта на Съвета на ЕС.

Решението на Съвета на Европейския съюз е последната стъпка за одобряване на промени в средносрочния бюджет на ЕС. Те ще влязат в сила след публикуване в Официалния вестник на ЕС, което трябва да стане в рамките на следващите няколко дни.

свързани

Както припомня Министерството на финансите, Механизмът за Украйна е инструмент за подкрепа на икономическото развитие и възстановяване на Украйна, в рамките на който Киев ще получи финансова помощ „на базата на съвместно договорени планове и приоритети“ на украинското правителство и Европейска комисия.

Преди това, на 27 февруари, Европейският парламент на пленарна сесия също одобри отпускането на пакет от макрофинансова подкрепа за Украйна в размер на 50 милиарда евро, припомня Европейская правда.

свързани

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС очаква да предостави първите средства на Украйна през март, информира „Фокус“.

По-рано правителството на Украйна също така заяви, че страната очаква да получи първия транш от макрофинансова подкрепа от ЕС  в размер на 4,5 милиарда евро (8.90 милиарда лева) в рамките на програмата за Украйна през март.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *