Съвети за лесно обелване на сварени яйца

С наближаването на Великден предстои и варенето на яйца. Но обелването на черупката понякога може да е истинско мъчение, а заедно с нея да си отиде и половината белтък. За да не се мъчите да белите варените яйца, опитайте някои хитри трикове, с които за секунди да имате гладки и лесно обелени яйца всеки път.

Техника с търкаляне

Вземете вареното яйце и започнете да го търкаляте с лек натиск върху дъска или друга твърда повърхност. Търкаляйте без да го мачкате силно, докато цялата черупка се напука и начупи. Този метод позволява на ципата под черупката да се отдели лесно заедно с нея, така че яйцето да се обели бързо и лесно без белтъкът да се засегне.

Раздрусайте яйцето в чаша с вода

Сложете вареното яйце в чаша. Налейте вода, колкото да го покрие или до половината на чашата. Покрийте отгоре с ръка и разклатете енергично в продължение на 20 секунди. Този метод помага за отделянето на мембраната под черупката. След като начупите черупката, тя ще се отдели много лесно.

свързани

Варене със сода за хляб

Содата е алкална, което прави водата за варене на яйцата с по-високо pH. Това прави черупката на яйцата по-крехка и лесна за премахване. Содата преминава през черупката и влиза в контакт с белтъка, като протеините в него започват да коагулират. Този процес прави черупката по-крехка и чуплива.

Температурен шок

Обикновено сме свикнали да варим яйцата, като ги сложим в студена вода на котлона, докато се загреят. Опитайте нещо ново и хитро. Пуснете яйцата във врящата вода. Това ще помогне на белтъците да се сготвят по-бързо и няма да им даде време да се залепят за черупката, достигайки максимално висока температура. След като са готови, извадете яйцата и веднага ги потопете в ледена вода за няколко минути. Това ще спре процеса на готвене и ще помогне за лесно премахване на черупката, пише az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *