СХЕМА: Социолози надуват процентите на ПП, провалената „промяна“ удари дъното с 10%

Голямата интрига на предстоящия вот 2 в 1 ще бъде второто място, твърди официалната социология. ГЕРБ води в електоралните нагласи, като за партията на Бойко Борисов заявяват, че ще гласуват 26,5%. За второто място се борят три формации с под половин процент разлика- ПП-ДБ с 15,3%, „Възраждане“ с 15,1% и ДПС с 14,9%. Според партиен източник на Narod.bg, обаче, процентите на ПП-ДБ са надути изкуствено, на 9 юни провалената „промяна“ надали ще мине 10%.

Иначе добре платените социолози твърдят, че разликите между трите партии, борещи се за второто място, са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна. Това показва представително социологическо проучване на „Тренд“, проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на „24 часа“ и „Нова броудкастинг груп“ сред 1007 пълнолетни граждани. Сходни са данните и на друга агенция – „Галъп“.

Данните от проучването на „Тренд“ показват, че БСП ще запази петата си позиция с 8,5% подкрепа, за „Има такъв народ“ заявяват, че ще гласуват 5,9%.

Изненади може да има и при малките партии, които са близо до 4-процентната бариера за влизане в парламента. „Солидарна България“ е с 3,4% подкрепа, за „Синя България“ заявяват, че ще гласуват 2,1%. Електоралната картина се повтаря с незначителни разлики по отношение на изборите за Европейски парламент, показва проучването на „Тренд“.

Сходна картина показва и изследване на „Галъп“, правено по поръчка на БНР. Сондажът на „Галъп“ също е правен през периода 29 май- 4 юни и обхваща 1003 пълнолетни граждани. Данните на „Галъп“ показват, че ГЕРБ-СДС биха имали 25,9% от гласовете, ПП-ДБ – 15,7%, „Възраждане“ – 15,5%, ДПС – 15,3%. Резултатът за БСП според тази агенция е 8% подкрепа, за ИТН – 6,1%. И тук в позиция да атакуват летвата от 4% за влизане в НС са „Солидарна България“ с 3,1% и „Синя България“ с 2,8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *