Студенти пресъздават изборите у нас с кампания в социалните мрежи

Нестабилната политическа обстановка в България през последните три години се характеризира с многото избори. Между 2021 и 2024 г. година гласувахме също за президент, както и за кметове и общински съветници. Това провокира студенти от различни университети да разиграят избори като организират възстановка на парламентарен вот. Предизборната кампанията започва на 30 март, а гласуването ще е на 26 април. 

„България на младите“ се занимават с интерактивни образователни събития за млади хора. Изборите ще са един месец под формата на кампания в социалните мрежи, по време на която ще се проведат три дебата. Участниците трябва да убедят избирателите  да гласуват за тях и идеите им. 

„Хрумна ни, че това би било полезно за младите хора. В света на дигиталните технологии да успеят да направят една предизборна кампания“, обясни организаторът Цветомир Николов пред Bulgaria ON AIR.

свързани

В „Модел Република България Избори“ ще се представи изборният процес в страната. В ролите на  партийни членове и журналисти ще влязат 40 участници. Всяка партия ще има екип от 5 човека.

„Идеята е много вдъхновяваща – да се въвлекат младите хора в този модел, който има някаква образователна цел“, смята студентът по право в СУ „Св. Климент Охридски“ Михаил Крумов.

„Единствената работа на организацията е да организира дебатите, да следи за цялото съдържание, така че то да спазва основни етични и професионални правила“, уточни още Николов.

Михаил влезе в ролята на президент през лятото на 2023 г. Тогава „България на младите“ пресъздаде връчване на мандати и съставяне на редовно правителство. В симулацията участваха 70 студенти и ученици. Те бяха разпределени в 6 партии и разполагаха с 4 дни да съберат мнозинство. 

„Оказахме се в доста интересна ситуация. Разбрахме, че при сформирането на правителството на Станишев е имало такава“, разясни студентът по право.

Разиграването на парламентарни избори е петото по ред, организирано от правителствената организация. Дейността ѝ все повече се разраства сред младежите, а интересът към това, което правят, е много голям. 

„Това е нещо, което отсъства във всекидневието им, а същевременно ние го предоставяме по един доста интерактивен начин, в който те са главните герои“, добави Николов.

Форматът е подходящ за участниците да научат повече за политиката, допълва Михаил Крумов: „Настоящата обстановка не е много оптимистична, но подобни събития на гражданското общество ми дават надежда, че това гражданско общество ще се еманципира от политическите говорители и партии„.

В изборите, организирани от „България на младите“, няма възрастово ограничение. Може да участва всеки, който се регистрира в платформата им в Instagram. Резултатите ще станат известни в деня на вота – 26 април.

Вижте повече в репортажа на стажант-репортерите Евелина Дочева и Ралица Величкова.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *