Студенти в Гърция организират нов протест заради промени в университетите

Студенти от цялата страна ще се съберат на национален протест против гласуването на законопроекта за частните университети. Той се очаква за бъде гласуван утре в гръцкият парламент, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Блокадите на входовете на университета ще продължат до 12 ч. на обяд, за когато е насрочена демонстрация край Арката на Галерий в Солун. Много от факултетите на Солунския университет са окупирани от протестиращи студенти през последните седмици в протест срещу законопроекта.

Вчера организациите на солунските студенти обявиха, че след днешните протести, членовете им ще заминат за Атина, където утре ще има голяма демонстрация при „Пропилеите“ на Атинския университет „Каподистрия“ по време на гласуването на законопроекта в парламента.

свързани

Според протестиращите законопроектът на правителството ще комерсиализира висшето образование, ще засили социалните неравенства, ще обезцени дипломите от държавните университети и ще намали финансирането им.

Премиерът Кириакос Мицотакис защити инициативата на правителството си, като заяви, че законопроектът е „голяма и историческа стъпка“, която ще позволи голяма част от 40-те хиляди гръцки студенти, които сега се обучават в чужбина, да изберат да следват в родината си, ще създаде възможност за привличане на чуждестранни студенти в Гърция и ще върне в страната учени, които в момента преподават в чуждестранни.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *