Стотици се включиха в протеста срещу Газпром в България

Стотици българи излязоха по улиците на столицата София в сряда, изразявайки опасения, че служебното правителство на страната може да скъса с политиката на своя прозападен предшественик и да се върне към тесни енергийни връзки с Русия.

Вторият от планираната серия протести под мотото #GAZwithme се проведе пред сградата на президентството, а организаторите заявиха, че искат по-голяма отговорност от служебния кабинет.

Много хора в България – членка на ЕС и НАТО – са обезпокоени, че предишното прозападно правителство беше свалено през юни заради твърдата му позиция срещу руската инвазия в Украйна и отказа му да плаща на руския енергиен гигант Газпром в рубли, руската валута.

В края на април Русия прекрати доставките на газ за България, най-бедната страна в ЕС, след като тя отхвърли искането на Москва да плаща в рубли. Отношенията между двата бивши съюзници от съветския блок се влошиха при предишното правителство.

Първите публични изявления на сегашното служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, показват, че България може да поднови преговорите с Газпром, за да избегне недостига на природен газ по-късно през годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *