СПРАВЕДЛИВОСТ: ВКС вкарва в затвора убиеца от империята „Фикосота”

До два месеца се очаква Върховният касационен съд да реши окончателно делото за тежката катастрофа на кръгово кръстовище в Шумен. Адското ПТП стана във вечерните часове на 28 септември 2022 г. на бул. „Цар Симеон Велики“ в града. При катастрофата загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена получи средна телесна повреда.

Подсъдим за престъплението е Жечко Кюркчиев от Шумен. Убиецът е от фамилията на босовете на империята „Фикосота”, което Narod.bg пръв разкри.

От съда в Шумен Кюркчиев получи три години и четири месеца затвор, но Апелативният съд във Варна скандално намали присъдата на три условни години, с пет години изпитателен срок. Толкова, според „магистратите“, струва животът на прегазената Светомира…

Според източник на Narod.bg от Темида, обаче, сега върховните съдии няма да си позволят джигитът да се размине между капките в пика на скандалите около продажни магистрати, прокурори и следователи, разразил се след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса, и ще го вкарат в затвора, където му е мястото.

Дори и убиецът да е от фамилията на братята Жечко и Красен Кюркчиеви, които управляват производствен бизнес под бранда „Фикосота“ с годишни приходи почти 600 млн. лв.

Делото пред ВКС е образувано по жалби на роднините и по протест на прокуратурата.

С последната присъда Кюркчиев е с отнета книжка за пет години и четири месеца. Делото на първа инстанция мина по съкратената процедура, тъй като мъжът призна фактите в обвинителния акт.

Прокуратурата и роднините искат от върховния съд отмяна на решението на съда във Варна и връщане на делото за ново разглеждане.

В жалбата на близките на загиналата жена са заявени доводи за това, че решението е постановено при допуснати съществени нарушения на процесуални правила. Това е довело до ограничаване на правата на страните, които не са били отстранени, както и до липса на мотиви.

Също така се посочва, че на Кюркчиев е наложено явно несправедливо наказание, както и че условното осъждане е приложено неправилно.

Преди началото на съдебното заседание пред Съдебната палата се събраха близки на загинали при катастрофи. Те настояват за тежки наказания.

В съдебната зала Кюркчиев каза, че осъзнава вината си, съжалява за случилото се и иска да бъде при семейството си, както и да учи.

Защитникът му смята, че условната присъда е справедлива, защото младежът има психично разстройство, появило се след инцидента, освен това не е осъждан.

Бащата на загиналото 22-годишно момиче – Анатоли, заяви пред медиите, че има надежда, че правосъдната система ще има своето ниво, за може не само за този случай, а за всички подобни да се даде вяра на хората.

Всеки ден живеем с мисълта, че детето ни го няма. Не можем да се съгласим с решения, които се вземат. Справедливостта ще дойде с промяната, когато тези, които ни управляват, вземат присърце професионалните си ангажименти и си свършат работата, посочи Анатоли Станчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *