Синдикат: Лекари протестират не само за заплати, Детската болница е пари на вятъра

Представители на синдикат „Защита“ наричат увеличение на заплатите на медиците в спешната помощ „гавра“. Планиран беше и протест за днес, който обаче беше отменен.

„Високо е напрежението в здравеопазването. Едно непремерено изказване или недообмислено решение за няколко дни може да взриви системата, за да се стигне до социално напрежение и да се иска оставка на министъра. Допълнително се налива масло в огъня, когато председателят на лекарския съюз предложи да се подпише сега колективният труден договор, а да влезе в сила след година. Бяха отпуснали допълнително 13 млн. за спешната помощ. Имаме съмнение как са разпределени. От вчерашната среща разбрахме, че тези 13 млн. не са усвоени всичките. Отлагаме протеста, защото се направиха опити да изопачат, че е предизборен„, коментира председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов за „България сутрин“.

По негови думи проблемите в здравеопазването не се свеждат само до възнаграждението.

„Непрекъснато нещата се влошават и отиваме към фалит. Върви се към увеличаване на доходите, но за съжаление инфлацията го изяжда. Явно не е свързано само с увеличение на заплатите. Условията на труд, още един куп проблеми, които изкарват хората на показ. Видяхме, че и 500 млн. отпусна правителството допълнително, но те не стигат нито до болници, нито до пациенти“, допълни Митов пред Bulgaria ON AIR.

Според него има достатъчно синдикати, които имат предложения за това как да се решат проблемите в здравеопазването, но те не биват чути.

„Целта беше след изборите да седнем спокойно и да видим колко остават, но като сметнем набързо може би 3-4 млн. не са усвоени. Направихме един протест точно преди да дойде служебното правителство с апел да бъдем чути, че има проблем в здравеопазването. Има министерско постановление и да дойде утре нов министър, то е в сила. Или трябва да го изпълни, или да го отмени, но това не им го препоръчвам. В синдиката има поне 100 души доценти и професори, които имат виждане как трябва да е променена системата, за съжаление техният глас не е чут„, коментира гостът.

свързани

Има голям проблем с липсата на работна ръка, а над половината от служителите в здравната система са в пенсионна възраст, подчерта гостът.

„Трябва да се спре лицензирането на нови частни болници. Финансовият ресурс е един и същ – 8 млрд. Парите са едни и същи, ползвателите са повече. Не само парите са проблем. Над 50% в спешната помощ и в здравната система са в пенсионна възраст. Нямаме персонал, ще правим нова детска болница. Това са едни пари на вятъра. В тази болница ще се заробят едни пари и нищо няма да излезе“, добави той.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Къде ще почивате през лятото?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *