СВЪРШИ СЕ! „Промяната” потъна фатално

ГЕРБ-СДС (28,6%,) води с 14% преднина пред втория „Възраждане“ (14,9%) броени дни преди изборите „2 в 1“, сочи представително прочуване на социологическа агенция „Медиана“.

В битката за второто място са ДПС с 13,5 на сто и фатално пропадналата „промяна” в лицето на пудел-коалицията ПП-ДБ – с близо 12,9%, която заслужено отива в девета глуха, след като измами народа с обещания за разбиване на статуквото, а всъщност започна да си подмята имоти, пачки и властови позиции.

Другите сигурни участници в 50-ото Народно събрание, според проучването, са БСП – с близо 9% и „Има такъв народ“ – с над 6 на сто.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”. И трите формации подобряват позициите си в сравнение с две седмици по-рано, но все още са под 4%-ната бариера и за тях дните до изборите ще са  решаващи.

Изследването е проведено в периода – 25 май – 1 юни 2024 г. с 990 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Въпреки, че до изборите остават само седем дни, все още огромна част от хората, които традиционно гласуват на избори, се колебаят дали и за кого да гласуват (над 400 хиляди потенциални избиратели).

Предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в условията на нараснала тревожност за бъдещето на Европа и света, и това вероятно ще даде отражение и върху резултатите от тях. Близо половината от хората са убедени, че има значима опасност от световна война в непосредствено бъдеще, а 44% смятат и, че Европа не върви на добре (животът на хората се влошава). Засега това не прераства в евро скептицизъм (желание да се напусне ЕС), но песимизмът е подчертан.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *