Свойствата на пантенола, различни от хидратиране на кожата

Химическото вещество пантенол, известно още като витамин B5, е от съществено значение за кожата и косата. Той се среща органично и може да се произвежда както от растителни, така и от животински източници. Използва се като добавка в различни козметични продукти.

Националният център за биотехнологична информация изброява пантенола като средство за защита на кожата с противовъзпалителни свойства. Може да помогне за подобряване на хидратацията, еластичността и гладкия вид на кожата. Освен това успокоява зачервена кожа, възпаление, малки порязвания или рани като ухапвания от буболечки или дразнене при бръснене. Той помага и при заздравяването на рани, както и при други кожни раздразнения като екзема.

свързани

Пантенолът присъства в голямо разнообразие от продукти за грижа за косата, като някои доказателства сочат, че може да помогне за предотвратяване на косопад. Други възможни ползи могат да включват защита на косата от увреждане от околната среда и стилизиране чрез улавяне на влагата, за да се предотврати сухата и чуплива коса.

Четете повече в puls.bg

Къде ще почивате през лятото?

Снимка: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *