Светът полудява по тази диета, освен че сваля килограми, бори хроничните заболявания

Дори в актуалните хранителни режими има мода. Сякаш за известно време целият свят буквално „полудява“ по определен тип хранене. Осъзнатият избор на храни, знанието за тяхното хранително и калорийно съдържание и правилният им подбор могат да се окажат ключови фактори за вашето здраве.

Наскоро U.S. News and World Report публикува своя класация за най-добрите диети на 2023 г. Сред критериите, които са били отчетени от здравни експерти, диетолози и и лекари са били: здравословност, безопасност, лекота на следване, както и насърчаване на здравословен, устойчив начин на живот. 

свързани

За шеста поред година на първото място се нарежда Средиземноморската диета.

„Средиземноморската диета стана популярна през 90-те години на миналия век след публикуването на проучване на Ансел Кийс и колеги, които откриват, че хората, които следват традиционната диета на средиземноморския район, която включва висок прием на сезонно пресни плодове и зеленчуци, риба, зехтин и умереният прием на вино имат много ниски нива на хронични заболявания“, споделя асистент-професорът по хранителни науки в Пенсилванския държавен университет – професор Джоана Ходжис.

свързани

Тази диета изглежда, че е прекрасен модел на хранене и с нейна помощ ще намалите значително риска от много заболявания. Тя ще ви помогне да подобрите здравето на червата, тъй като в основата ѝ заляга приемът на храни с растителна основа.

Ето как би изглеждало едно дневно меню, съобразено със средиземноморската диета:

Закуска (453 калории)

• 1 чаша обезмаслено кисело мляко (около 145 калории);

• ¼ ч.ч. къпини (16 калории);

• 3 с.л. смлени орехи (292 калории);

Снак/ междинна закуска

• ½ ч.ч. малини;

Обяд (325 калории)

• 1 сандвич със зеленчуци и хумус;

Следобеден снак

• 1 средна круша;

Вечеря (422 калории)

• 1 порция печена сьомга и зеленчуци на тиган.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *