Светльо Иванов и Гарелов се помириха 5 години след „ромския“ скандал

Популярните тв журналисти Светослав Иванов и Иван Гарелов най-накрая се помириха след избухнала преди повече от 5 години „етническа“ война между двамата, констатираха медийни наблюдатели. В неделя легендарният водещ на „Панорама“ гостува в предаването на Светльо Иванов по Би Ти Ви „120 минути“, за да представи новата си книга, а визитата му сложи официален край на внезапно пламналата преди цяла петилетка вражда между двамата.

„Не съм си представял, че ще мине толкова леко“, отдъхна си в края на разговора със Светльо Иванов един от доайените на българската телевизионна публицистика, а водещият на „120 минути“ на свой ред изтъкна, че му е било много приятно да го посрещне.

Зрелищният скандал между Светослав Иванов и Иван Гарелов избухна през януари 2019 г. след телевизионна изява на Мистър „Панорама“ в шоуто на Слави Трифонов, което тогава все още се излъчваше в ефира на Би Ти Ви.

„Един от академиците (Георги Марков), които подкрепиха Каракачанов, разговаряше със Светльо Иванов и много царствено започна да му казва

„абе то има свестни хора и сред циганите“,

а той не знае, че момчето срещу него е от ромски произход. Светльо го е казвал. Нямаше да е лошо да му го напомни още един път в самото студио, за да му запуши устата. Разбираш ли? Скромността и, може би, все пак комплекса и в него е заработил. Но, ето, един надарен млад човек, умен, образован, който достойно си върши работата…“, коментира Гарелов произхода на Светослав Иванов.

Изказването му обаче предизвика ожесточената реакция на водещия на „120 минути“, който даже се закани, че „този път“ нямало да подмине обидата заради детето си, а и защото „така постъпват мъжете“.

„Благодаря Ви господин Гарелов, вашият опит може да научи още няколко поколения журналисти. На достойнство, точност и убеденост в представяната информация. Но никога не е късно човек да научи нещо ново за себе си. Особено от високата трибуна на предаване, което твърди, че се бори с фалшивите новини. И казвам това, защото за първи път виждам толкова директно легитимиране на фалшива новина от жълти вестници в национален ефир. Която после трябваше да обяснявам на детето си, на близките, на приятелите си. Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против нито един етнос, дори се радвам, че много наши сънародници от ромски произход гледат „120 минути”. Но как да оставиш някого да подменя биографията ти, а през седмица да правиш коментари какъв бич са фалшивите новини? Аз не мога. За мен това не е игра. А и не съм добър в игрите. Ако

не мога да защитя собственото си семейство

и близки от фалшиви новини, как да се опитвам да пазя ефира и вас, нашите зрители? Наричали са ме соросоид, човек на този и на онзи, на американците, на руснаците, на израелците. Винаги съм подминавал това. Но не и този път. И заради детето ми, и заради истината. А и заради почтеността. И не на последно място – така постъпват мъжете!“, изля в писмен вид гнева си срещу Иван Гарелов засегналият се на етнос Светослав Иванов.

Въпреки че Гарелов публично и веднага се извини на младия си колега, а мнозина уважавани журналисти упрекнаха Светльо Иванов за ненужно острата му реакция, водещият на „120 минути“ дълго време не намери сили в себе си да прости на Мистър „Панорама“. Интересен щрих от скандала е, че в седмицата, в която шумно се изпокара с Гарелов, Светльо Иванов набеди от ефира на „120 минути“ за циганин покойния хирург Александър Чирков, макар приживе изтъкнатият лекар никога да не е признавал, че е от ромски произход. Що се отнася до Иван Гарелов, той повече от 5 години не помириса ефира на неделното публицистично предаване на Би Ти Ви. Това обаче най-накрая се случи и то в подходящ момент – след излизането на книгата на Гарелов.

В предаването доайенът на родната тв журналистика разказа, че започнал да я пише през лятото, за да се справи с

мъката от загубата на съпругата си

Донка Стамболийска. Журналистът допълни още, че през живота си е срещал много хора и всички те са се превърнали в близки негови приятели.

„Писал съм книгата с мисъл за жена ми, за да ми поолекне и да се разтоваря, след смъртта й. Не е много сериозна книга, обаче тя пък се хареса на хората. Един човек ме спря на улицата и ми помогна там да пресека, че ме боли крака и казвам: Защо ми помагаш, а той: Защото казваш как да живеем. Как да се храним и къде да отидем. И в тази книга накрая има рецепти“, обясни Иван Гарелов.

Източник: hotarena.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *