Светлин Тачев, „Галъп“: Трудна коалиция. Ако ли не – предсрочни избори

Данните от екзитпол на социологическа агенция „Галъп интернешънъл“ към 20:00 часа показват, че коалицията ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори, събира и най-много гласове на изборите за Европейски парламент.

Трудна коалиция. Ако не – предсрочни избори. Това са прогнозни данни, но при това стечение на обстоятелствата, ако се запазят тези резултати, много трудно може да се състави правителство. Избирателната активност беше изключително ниска. Това е нов рекорд. Българският избирател така е наредил политическите формации, че те трябва да седнат на масата за преговори. Това е част от политиката, това е начинът, по който политическите формации трябва да комуникират. Трябва да се загърбят противоречията и да се направи компромис, за да се сформира правителство“, коментира социологът Светлин Тачев от „Галъп интернешънъл“ в специалното ни студио „Изборите днес“.

свързани

По думите му формацията „Величие“ е постигнала нелош резултат и на практика е много близо до бариерата. Той обясни, че при нея е имало „скрит вот“ и затова не е забелязана толкова от социалистическите агенции.

свързани

„Виждаме, че те наистина имат немалка подкрепа, очакваме и вота в чужбина. Там формации като „Величие“, „Възраждане“, ПП-ДБ и ДПС имат немалка подкрепа. Това може да определи втория и третия в НС. Всичко е в рамките на прогнозните резултати. Очакваме изненади, всичко е възможно“, каза Тачев пред Bulgaria ON AIR.

свързани

Той подчерта, че ниската избирателна активност дава по-ниска представителност на гражданите, води до изкривявания и демократични сътресения. На въпрос на какво се дължи тя, Тачев отговори, че причината е умората.

свързани

„Когато сме в серия от предсрочни избори, от които няма излизане – няма стабилност, няма какво да ни предложат политическите формации. Има политическо изхабяване, когато предсрочните избори са през няколко месеца. Гражданите няма какво ново да видят, уморяват се и това води до отлив от гласуване – един от големите симптоми на кризата на демокрацията. Това трябва да е червената лампа“, уточни социологът.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *