САЩ спират да изпращат бомби за Израел заради операцията в Рафах

САЩ спряха временно доставката на бомби за Израел. Причината – Тел Авив не успя да отговори на опасенията на Вашингтон относно плановете за нахлуване в южния град Рафах в Газа.

Миналата седмица спряхме една пратка оръжия. Тя се състои от 1800 бомби с тегло 907 кг. и 1700 бомби с тегло 226 кг. Не сме взели окончателно решение как да процедираме с тази пратка“, заяви високопоставен служител в администрацията на президента Джо Байдън при условие за анонимност.

свързани

Администрацията на Байдън взе това решение, когато се оказа, че Израел е на прага на мащабна сухопътна операция в Рафах, на която Вашингтон категорично се противопоставя. Израелски и американски официални лица обсъждаха алтернативи, но „тези дискусии продължават и не са отговорили напълно на нашите опасения“, каза високопоставеният американски служител.

„Тъй като израелските лидери изглежда се приближаваха към момента на вземане на решение за такава операция, ние започнахме внимателно да разглеждаме предложените трансфери на конкретни оръжия за Израел, които биха могли да бъдат използвани в Рафах. Това започна през април“, поясни още служителят.

свързани

Той добави, че Вашингтон е бил „особено фокусиран“ върху използването на най-тежките 2000-килограмови бомби „и въздействието, което те биха могли да окажат в гъсто населени градски райони, както видяхме в други части на Газа“.

Държавният департамент на САЩ все още преразглежда други трансфери на оръжия, включително използването на комплекти прецизни бомби, известни като JDAM, добави служителят, цитиран от БГНЕС.

На 7 май Израел изпрати танкове в Рафах и завзе граничния пункт с Египет, но Белият дом заяви по-рано, че Израел е обещал, че това ще е „ограничена операция“.

Снимка: БГНЕС

Какво ще правиш на 9 юни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *