САЩ отпускат над $1,5 млрд. допълнителна помощ за Украйна

Повече от 1,5 млрд. долара нова помощ за Украйна, главно за енергийния сектор и хуманитарна помощ, повече от две години след руската инвазия, обяви вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, предаде АФП.

свързани

Тя заяви, че помощта включва 500 млн. долара ново финансиране за подпомагане на енергетиката. Други 324 млн. долара от обявеното по-рано финансиране на USAID също ще бъдат пренасочени за посрещане на спешни енергийни нужди.

Това финансиране ще поправи и защити енергийната инфраструктура, повредена по време на войната, ще разшири производството на електроенергия, и ще насърчи инвестициите в частния сектор“, каза Харис.

свързани

„Тези усилия ще помогнат на Украйна да отговори на последните руски атаки срещу украинската енергийна инфраструктура, като подкрепят ремонта и възстановяването, подобряват устойчивостта на Украйна към прекъсвания на енергийните доставки и полагат основите за възстановяване и разширяване на енергийната система на Украйна“, уточни още вицепрезидентът, цитирана от БГНЕС.

Новият пакет от USAID и Държавния департамент включва и хуманитарна помощ в размер на повече от 379 млн. долара. Държавният департамент, с подкрепата на Конгреса, ще предостави още 300 млн. долара в помощ на украинската гражданска сигурност, добави тя.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *