САЩ и Армения започнаха съвместно военно обучение, Русия не е доволна

Армения и САЩ започнаха съвместни военни учения, предаде Франс прес. Това показва разделението между Ереван, традиционен съюзник на Москва, и Русия, затънала във войната с Украйна, отбелязва агенцията.

свързани

Ученията „Ийгъл партнър 2023“, които се провеждат от 11 до 20 септември, имат за цел да „повишат нивото на оперативна съвместимост“ на американските и арменските сили, участващи в мироопазващи операции. „Можем да потвърдим, че церемонията по откриването на ученията започна“, заяви говорител на американската армия за Европа и Африка.

свързани

Според Вашингтон „около 85 американски войници ще се обучават заедно с около 175 арменски войници“ в тренировъчни центрове близо до Ереван. 

свързани

Москва гледа много лошо на тези учения и в петък привика арменския посланик, за да изрази протест срещу тези „неприятелски мерки“. Ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров подчерта вчера, че Русия не вижда „нищо добро в опитите на агресивен член на НАТО да проникне в Кавказ“.  Той обаче изрази надежда, че „съюзническите задължения“ между двете страни „ще надделеят“, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *