РОКАДА: Анастас Анастасов седнал в стола на Ива Митева

В странна ситуация се оказват две бивши юридически величия. Анастас Анастасов, който беше конституционен съдия, е седнал в стола на някогашната парламентарна шефка Ива Митева. Става въпрос за поста директор на правната дирекция в Народното събрание.

Тези дни стана ясно, че според Административният съд в София Ива Митева е уволнена незаконно през октомври 2023 г. Тогава тя е шеф на въпросната дирекцията, която тогава се казва „Законодателна дейност и право на Европейския съюз”. След като не успява да влезе отново в парламента, Ива Митева се връща в Народното събрание начело на този отдел. Минава известно време и за да я разкарат, дирекцията й е закрита. Тя определи това като политическа репресия.

Според запознати главна заслуга за това уволнение имала Стефана Караславова, която е главен секретар на Народното събрание. А причината е прозаична – още в първия си работен ден като шеф на 45-ия парламент Ива Митева я уволнява от институцията. Тогава Караславова веднага се озова в Министерството на правосъдието, където работела по-рано и мястото й се пазело, нещо повече тя се водела на щат и там!

След време госпожата отново става главен секретар на парламента и на бърза ръка закрива дирекцията на Ива Митева. По-точно отделът се влива в „Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз”.

На 1 март за временен шеф на тази структура е назначен бившият конституционен съдия Анастас Анастасов. Разбира се, не са го пращали на конкурс за тази работа, защото бил инсталиран само като временен началник.

Какво ще се случи обаче сега, след като съдът връща Ива Митева обратно в парламента, не е ясно. Анастасов има още време да поуправлява дирекцията, понеже решението на Административния съд не е окончателно и може да има обжалване. Така или иначе, възелът е интригантски заплетен и предстои да видим как ще бъде разсечен.

Анастас Анастасов, преди да се появи в столицата, е прокурор и съдия в Ямбол. Там стига до позицията шеф на Районния съд .На крилете на ГЕРБ става зам.-председател на парламента, а през 2012 г. се нарежда в Конституционния съд.

Мнозина юристи тогава са потресени, понеже от районен става конституционен съдия. Още по-потресени са, защото се оказва, че е учил право в полицейската школа в Симеоново. Според статистиката за 9 години в КС, той е бил докладчик по цели 7 дела!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *