Рекордни суми – колко пари изхарчиха Русия и Украйна за войната?

През 2022 година Русия е увеличила разходите си за отбрана с 9,2% до 86,4 млрд. долара, сочат изчисления на Международния институт за проучвания на мира, базиран в Стокхолм. Това са 4,1% от брутния вътрешен продукт на страната през 2022 година, спрямо 3,7% през 2021 г. В номинално изражение обаче средствата се увеличават с 34% спрямо 2021 г.

свързани

В същото време Украйна отчита рекорден за статистиката на института ръст на разходите за отбрана – от 640%. През миналата година страната е похарчила 44 млрд. долара. Това са 34% от БВП на фона на тежките поражения от военните действия върху индустрията и икономиката като цяло. През 2021 г. Украйна отдели 3,2% от БВП за отбрана.

свързани

В края на 2022 г. Русия одобри бюджета за тази година с предвидени почти 5 трилиона рубли, или 52 млрд. долара, за войната в Украйна. Източници на Ройтерс обаче съобщиха, че средствата се удвояват – до 9,7 трилиона рубли, или 101 млрд. долара.

свързани

Според експерти, цитирани от CNN, на фона на санкциите и намалените приходи от износа на енергоресурси, Москва ще трябва в един момент или да увеличи данъците, или да намали разходите – например за инфраструктурни обекти и други социални дейности. 

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *