Радев: С открити сърца можем да дадем път на светлината и да прогоним мрака

Ханука ни напомня, че макар тъмнината да съпътства човечеството от зората на неговата история, с нашите усилия, открити сърца и вяра в доброто, ние можем да дадем път на светлината, да прогоним мрака отвъд света на човека, да съградим заедно нова надежда, повече справедливост и искрена съпричастност между хората. Това заяви президентът Румен Радев днес по случай отбелязването на Празника на светлината – Ханука.

В Централната софийска синагога държавният глава участва в традиционния ритуал за запалване на свещите по случай големия празник, а огъня внесе в синагогата четиригодишната Хана. На церемонията присъства и съпругата на президента Десислава Радева.

„Днес много евреи по света ще посрещнат този празник с безпокойство и несигурност“, посочи държавният глава и изрази съпричастност към тревогите на еврейската общност за участта на всички невинни жертви на безпрецедентните терористични атаки срещу Държавата Израел, които отнеха живота на много хора, мнозина други бяха отвлечени и съдбата на много от тях остава неизвестна. Президентът Радев изрази надежда за възможно най-скорошно постигане на мир, за създаване на необходимите условия за справедливо и устойчиво решение, което да гарантира сигурност и стабилност в региона на Близкия Изток.

В приветствието си държавният глава посочи, че богатите традиции на всяка общност в България носят мъдростта, че борбата срещу злото и победата над него започва с малките неща, с грижата за близките, за съседите и приятелите.

„Вярвам, че заедно, независимо от произход и религия, ние ще продължим да отстояваме паметния завет и безпрецедентен урок по човешко достойнство на нашите предци, които преди 80 години ни показаха, че истинското чудо остава в нашите ръце – да живеем заедно в мир, разбирателство и съпричастност“, заяви президентът Радев  и добави: „И нека не забравяме, че светлината неизбежно побеждава мрака, стига да има хора с доблест и кураж, които не се страхуват да се борят за нея“.

Снимки: Пресцентър на президентството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *