Радев: България загрижено следи рисковете от военния конфликт между Израел и „Хамас“

България следи със загриженост влошаващата се среда за сигурност в Близкия Изток и ескалацията на риска от прерастване на военния конфликт между Израел и „Хамас“ в регионален. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща в президентската институция днес с посланиците на арабските страни в България. 

Срещата се състоя по инициатива на дипломатическите представители на арабските държави, акредитирани в страната ни, с оглед на ситуацията в Близкия Изток.

свързани

В началото на срещата президентът Радев припомни традиционните приятелски връзки между България и редица арабски държави, намерили израз в изпращането на хиляди български лекари, инженери, медицински и технически специалисти, както и в обучението на десетки хиляди арабски студенти в български университети в помощ на независимото и демократично развитие на страните от региона. Президентът призова и за подкрепата на арабските държави за усилията за освобождаване на българските моряци на задържания кораб Galaxy Leader.

В отговора си редица от арабските посланици подчертаха, че те се обръщат към българския президент като лидер на приятелска за тях страна, в чиято балансираност и мъдрост имат огромно доверие.

свързани

Президентът очерта във встъпителното си изказване, че военните действия в Близкия Изток имат пряко отражение върху международния мир и влияят върху стабилността в съседните региони. Затова България е готова да подкрепи всяко предложение за преустановяване на военните действия, деескалация на конфликта и търсене на решение за възстановяване на мира. 

Държавният глава припомни принципната позиция на страната ни срещу всички форми на тероризъм и правото на защита срещу тях при спазване на международното право. В същото време Румен Радев изрази и силната ни загриженост от критичната хуманитарна ситуация в Ивицата Газа, която изисква незабавни действия за гарантиране на защитата на цивилното население и осигуряване на доставки на храни и медикаменти, като това е позиция на 26 държави членки на ЕС от Съвет „Външни работи“.

Румен Радев отново подчерта необходимостта от съвместни действия на международната общност за възобновяване на мирния преговорен процес между двете страни и постигане на справедлив и устойчив мир между Израел и Палестина на основата на съвместното съществуване на две държави в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *