Първо съдебно решение – пиян шофьор ще плаща стойността на колата, която не е негова

26-годишен от Ракитово ще плати 2005 лева на държавата. На толкова е оценен автомобилът, който не е  негов, но е управлявал след употреба на алкохол. Това постанови състав на Районния съд в Дупница. Според информация от полицията това  е първият случай в страната на спрян за проверка автомобил – часове след влизането в сила на промените, касащи управление след употреба на алкохол или наркотици.

Случаят е от  11 август 2023 г., около 8:55 ч., на главен път Е-79  при с. Мурсалево, когато автопатрул спрял за проверка  автомобил “Мицубиши Спейс Гиър”, който е на пловдивска фирма. Водачът С.М., от Ракитово,  е с концентрация на алкохол в кръвта  1,51 промила, установено с химическа експертиза.

свързани

Съдът – служебно и по събраните доказателства за собствеността и стойността на процесното МПС, доколкото подсъдимият не е собственик на същото, присъжда да плати в полза на държавата  2 005 лева., представляваща паричната равностойност на лекия автомобил. 

Определението за стойността на колата подлежи на обжалване. 

свързани

Защитата на обвиняемия сключи споразумение и той е осъден условно, както е и лишен от право да управлява МПС за срок от 8 месеца. Следва да плати и сторените в хода на досъдебното производство разноски в общ размер на 239,50 лв. – за химическа експертиза и за съдебна автооценителна експертиза, както и  разноски 264  лева за повторна съдебно-оценителна експертиза, изготвена от вещо лице, пише в решението, цитирано от БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *