Пълна репресия: Талибаните забраниха на жените да напуснат Афганистан, за да учат в ОАЕ

„След като талибаните затвориха университетите за жените, единствената ми надежда бе да получа стипендия, която да ми помогне да уча в чужбина“, каза 20-годишната Наткай от Афганистан, цитирана от Би Би Си. Името на Наткай е сменено от съображения за сигурност.

Талибаните упорито репресират жените, които се осмеляват да им се противопоставят. Наткай казва, че е продължила да учи, въпреки че шансът да учи в университет в страната е минимален.

Малко по-късно тя получава стипендия от емирския бизнесмен милиардер Шеих Калаф Ахмад ал Хабтор, с която да учи в университета в Дубай в ОАЕ. Би Би Си научи, че общо 100 жени от Афганистан са успели да получат подобни стипендии.

свързани

На 23 юли Наткай се сбогува със семейството си и се отправя към летището. Скоро обаче надеждите ѝ биват попарени.

Забрана за пътуване

Наткай е едно от най-малко 60 момичета, които са върнати от летището. Снимки, до които Би Би Си има достъп, показват млади момичета с черни забрадки, които шокирани и отчаяни стоят до багажа си.

свързани

Талибаните наложиха забрана за жени, които пътуват самостоятелно, и им позволяват да отидат в друга страна само ако са със съпрузите си или други близки роднини мъже. Дори това обаче не било достатъчно.

„Три момичета, които имаха придружители, бяха в самолета. Служители на министерство на добродетелта и борбата с пороците ги свалиха от самолета“, допълни Наткай, цитирана от БТА.

Университетът в Дубай и емирският бизнесмен потвърдиха, че момичетата са били спрени на летището. Милиардерът публикува видеообръщение на английски език в платформата X. В него той отправя критики към талибанските власти и казва, че според исляма мъжете и жените са равни.

свързани

Във видеото се чува и гласът на афганистанско момиче, спряно на летището. 

„В момента сме на летището, но за съжаление правителството не ни позволява да заминем за Дубай“, казва младата афганистанка.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *