Пълна лудница в БСП! Вижте червената листа за евровота

Корнелия Нинова най-вероятно ще издигне Кристиан Вигенин за водач на листата на БСП за евроизборите не защото цени силно един от лоялните си съпартийци, а тъй като се страхува той да не застраши лидерската ѝ позиция в столетницата.

Мандатите на Вигенин като депутат в Народното събрание съгласно устава на БСП вече са изтекли и той ще търси нова реализация. Най-логично е да се прицели в лидерския пост и да се превърне в конкуренция на Нинова, пише „Филтър“.

Затова тя обмисляла да изпрати бившия външен министър в правителството на Орешарски в Брюксел, за да парира възможността той да се превърне в нейна алтернатива. Лидерът на БСП води войни на куп фронтове със свои съпартийци, отстрани голяма част от своята опозиция, но всичко това срина имиджа на левицата, която отдавна не е важен фактор в политиката.

Освен битката кой да оглави евро-пистата в БСП тече истинска пуническа война кой да заеме ключовата втора позиция, която гарантира комфортна заплата в Европейския парламент и луксозен живот далеч от политическите ежби в родината.

За заветното второ място се води ожесточена надпревара между Драгомир Стойнев, Калоян Методиев и дъщерята на Румен Овчаров – Теодора. Според социолози засега БСП взима мандат и половина, тъй като бариерата не е 4%, както при националните избори, а доста по-високите 5.88%. Така второто място се оказва функция на избирателната активност, която за евровота е традиционно ниска.

Драгомир Стойнев, който беше любимец на покойния Стефан Данаилов, също има жизненоважна потребност от номинация, защото на следващите парламентарни избори той вече не може да се кандидатира за депутат

Ключова за Нинова е и евентуалната номинация на Теодора Овчарова. Ако я включи в листите, тя ще си осигури подкрепата на Румен Овчаров, чиято дума в партията тежи, а напоследък той остро критикува лидера на БСП Спечели ли отново благоразположението му, Корнелия ще си гарантира по-голямо спокойствие в период, когато иска да остане на поста за трети мандат.

Не е изключено обаче Нинова да заложи на Калоян Методиев, който е може би най-приближеният ѝ през последните години. Методиев е човекът, в чиито съвети тя се вслушвала най-много и затова той може да заеме втората позиция като представител на гражданската квота.

Проблемът е, че ако Корнелия избере него, в партията може да избухне недоволство, защото фаворитът ѝ никога не е бил сред любимците на „Позитано” 20, където го възприемат като сив кардинал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *