Пуста гьостерица! Бременен дивеч спасява сарая на Румен Вълка

Неочаквани пречки спират събарянето на ловния хотел на фирмата „Био майнинг“ на Румен Гайтански, известен като Вълка, край язовир „Искър“. От едноименното държавно ловно стопанство не пускат общинската техника, която трябва да срине постройките. Причината е нуждата от спокойствие за бременния дивеч на територията на стопанството.

По неофициална информация на Mediapool проблемите започнали още в петък, когато от Столичната община обявиха, че започва събарянето на сградите, които включват т. нар. ловен хотел, работилница и помещение за аклиматизация на дивя свиня. Публикуваха и снимки и видео от началото на операцията.

Още тогава от ловното стопанство се опитали да спрат събарянето и извикали полиция. След намеса на кмета на София Васил Терзиев работата все пак започнала.

В понеделник обаче от ловното стопанство отново не пуснали техниката да стигне до сградите, които трябва да бъдат съборени. Входът към тях бил затворен, а пред него била паркирана и кола.

Отделно екипите на общината установили, че са срязани кабелите на един от багерите.

Сайтът изпрати въпроси на Столичната община по темата, но към момента няма отговор.

Комисия ще проверява ситуацията на място

Новината потвърди директорът на Югозападното държавно предприятие Валентин Чамбов.

Той влезе в детайли и разказа, че директорът на ловното стопанство „Искър“ Иван Дивизиев е издал заповед да не се смущава дивеча в размножителния период, който тече в момента. Заповедта на Дивизиев била до 31 април тази година. Документът се издавал регулярно всяка година.

„Независимо от това изпращам комисия в ловно стопанство „Искър“, която да провери ситуацията и до 2 дни да ми изпрати протокол, въз основа на който да се вземе решение дали заповедта на Дивизиев може да се отмени и по-рано“, каза Чамбов.

От сайта на ловно стопанство „Искър“ става ясно, че на територията му пребивават 600 благородни елена, 70 муфлона, 1200 елена лопатари, 400 диви свине и 50 сърни.

От хищниците се срещат вълк, лисица и чакал, както и няколко вида птици.

Проверка в Закона за лова показва, че сроковете за ловуване на женски благородни елени и елени лопатари са от 1 октомври до 31 декември. При женските сърни е от от 1 септември до 30 октомври, при женските муфлони е от 1 септември до 31 януари и т.н. Груповият лов на дива свиня е от 1 октомври до втората неделя на месец януари.

Със съдействието на държавата

Незаконните сгради са построени на територията на Държавно ловно стопанство „Искър“ по силата на договор между държавната структура и частната фирма “Био майнинг” на Румен Гайтански. Дружеството има 15-годишен договор за съвместна ловно стопанска дейност с държавното стопанството, сключен на 23 юни 2016 г.

Процедурата е по заповед на министъра на земеделието в кабинета „Орешарски“ Димитър Греков, който никога не отрече медийни публикации, че е от квотата на ДПС.

През 2021 г. и 2022 г. главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповеди за премахването на постройките, тъй като са незаконни. Държавното ловно стопанство не се съгласи с тях и ги атакува в съда. Така след поредица от дела Върховният административен съд отсъди окончателно, че сградите трябва да бъдат съборени. По две от тях дори се произнесе, че това трябва да бъде направено от „Био майнинг“ или от Столичната община, която после да си търси парите от частната фирма.

Според изчисленията на местната власт събарянето на сградите, ако се случи, ще струва 2.4 млн. лева. След евентуалното приключване на процеса общината ще поиска от „Био майнинг“ да възстанови сумата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *