Пуснаха хакера „Емил Кюлев“ от ареста

Апелативният съд освободи хакера „Емил Кюлев“ от ареста, след като разгледа частната жалба против определението на Теодор Илиев да му бъде наложена мярка задържане под стража.

Той е обвинен, че е източвал информация от системите на различни държавни и частни юридически лица, а след това е изнудвал, за да не разпространи данните, предаде Нова тв.

Защита на Илиев, попита дали има данни, че Илиев и “Кюлев” са един и същи човек и дали всички престъпления, включени в обвинението са извършени от “Кюлев”. Според адвокат Людмил Рангелов, данните за връзка между реалния човек – Теодор Илиев и компютърния персонаж са само на база показания и не са подкрепени с факти.

Защитен свидетел твърди, че Кристиян Георгиев е помагал на хакера да продължава със своята дейност. Георгиев е програмист, който създавал различни софтуерни продукти. Единствената връзка според защитата е, че и двамата се познавали от деца, заради квартала, в който живеели.

Апелативният съд не се съгласи с първостепенния съд. Софийският градски съд е счел, че един от свидетелите може да познае „Емил Кюлев“ от запис по телефона. Експертиза обаче не е направена. Приятелката на задържания Теодор Илиев е научила от медиите, че Илиев и „Кюлев“ са отъждествени. Според апелативния съд, градският е излязъл от границите на обоснованото подозрение.

Няма доказателства IP-адресите, от които данните от фирмите са теглени да са свързани с Теодор Илиев. За иззетите от дома на Илиев компютри и SIM-карти засега се смята, че са на приятелката му. Лаптопът на Илиев е счупен в момента на задържането му, но засега няма данни да е назначена техническа експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *