Процедурата по безвъзмездното саниране на жилищни сгради в Пазарджик буксува

Процедурата по безвъзмездното саниране на жилищните блокове и одобрените обществени сгради в Пазарджик буксува. Основната причина е, че планираното финансиране не може да достигне до общините поради неприети нормативни изисквания. 

Десетки са жилищните сгради в Пазарджик, които имат нужда от саниране. Хората обаче са притеснени от неяснотата колко ще трябва да платят от средствата за саниране, ако блокът им бъде одобрен.

„Ние подготвихме документи, но някои от съседите не са съгласни, т.е. да платят нещо, което трябва да се санира и ние да доплатим“, уточни собственикът на имот Петър Петров.

свързани

80-годишният Тодор Синапов живее в кв. „Запад“. Неговият блок е одобрен за саниране, но вече близо две години това не се случва.

„Сигурно няма пари“, предполага той.

При последното класиране за 100% финансиране от страна на държавата за саниране в пазарджишко бяха одобрени 22 жилищни блока. За това бяха предвидени 27 милиона лева, които няма как да бъдат преведени.

свързани

„Има няколко закона, които трябва да се приемат, за да можем да получим втория транш. Но по някаква причина повечето закони са внесени в деловодството и по комисиите, но не стигат пленарна зала, което блокира съответно и процеса“, обясни зам.-кметът на община Пазарджик Любомир Гечев.

 В подобна ситуация са поставени и редица други общини у нас.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: архив, БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *