Проф. Чуков: След войната Нетаняху е пътник

Войната Израел-„Хамас“ достигна пик, едва ли ще се разраства. Няма да има война извън пределите Израел-Газа. Няма индикации, че ще продължи 3-4 месеца. Изралеският външен министър призна – „световното обществено мнение ни дава 2-3 седмици“. Това коментира арабистът проф. Боян Чуков в студиото на „Денят ON AIR“. 

По думите му няма политическо решение, 9 г. израелското правителство не е в състояние да предложи вариант, който да пребори идеологията.

свързани

„Когато приключи войната Нетаняху е пътник. В момента не може да бъде сменен, никога по време на война не се сменя лидер. Това, което той предлага, е неработещо. В Държавата Израел трябва да изберат политици, вероятно Бени Ганц се казва бъдещият премиер, който е центрист и да се хване с конструкцията на някаква политическа схема“, прогнозира проф. Чуков.

Арабистът е категоричен, че най-правилният път е обединение на арабите, на международната общности и на ЕС.

свързани

Европа би трябвало да има голяма отговорност, защото ние ги храним. Ние даваме нашата лепта в бюджета на ЕС и пропорционални им даваме 50-60% – това са европейски пари“, каза събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че това, което предлага „Хамас“, няма да доведе до никъде. 

„Дай Боже тази война да свърши час по-скоро. Има спящи клетки навсякъде по света. Европа трябва много добре да си направи преценката“, добави проф. Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *