Проф. Александрова: Флирт ще стигне и до България, предизвиква гадене, променя вкуса

Подвариантът на Ковид-19 – Флирт настъпва все по-активно в съседна Гърция. 

„Няма защо да се заблуждаваме – ще стигне и до нас. Доста бързо се разпространява, наистина сякаш флиртува с нас. През март под 1% от случаите в САЩ бяха причинени от него, месец и половина по-късно са 25%. Вирусът търси начин да се разпространява все по-успешно, това се постига успешно чрез заобикаляне на имунния отговор„, заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на „България сутрин“.

свързани

Тя посочи и симптомите, характерни за Флирт – температура, гадене, повръщане, болки в тялото, променя се вкусът.  

„Последните актуализирани препоръки на Центъра за контрол на заболявания в САЩ препоръчва всички над 6 месеца да си поставят актуализирана ваксина, започна разработката ѝ.  В обозримо бъдеще очакваме да се появи. Ваксината за предшественика на Флирт дава около 51% защитата, продължава да пази от тежко протичане“, обясни проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ огромната част от хората имат базова защита срещу тежко протичане на Ковид-19. А въпреки че рисковите групи са най-силно застрашени, здравите и млади хора не трябва да забравят, че и те може да боледуват.

свързани

„Ковид-19 ни кара да очакваме всичко навсякъде, помним първото отпускане на мерките през лятото как предизвика бум. При това бурно разпространение на вируса не е лесно да избегнем срещата с него. Затова е важна отлична хигиена, когато не сме добре да не се срещаме с други хора. Респираторните вируси обичат, когато в помещението е сухо“, каза още вирусологът.

Тя посочи ваксината като първата защита, за която да мислим. Проф. Александрова уточни същ, че се разработва комбинирана ваксина срещу Ковид-19 и грип, която би трябвало да е на пазара за сезон 205/2026.

Гледайте целия разговор във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *