Претърсиха дома на президентката на Перу за скъпи часовнци

Жилището на президентката на Перу Дина Болуарте беше претърсено в рамките на разследване за незаконно обогатяване, предадоха световните агенции.

Перуанската лидерка е заподозряна, че не е декларирала пред властите колекция от луксозни часовници. В претърсването са участвали 40 полицаи и магистрати. Целта на операцията е била конфискацията на часовниците „Ролекс“.

Кадри, излъчени по местна телевизия, показват разследващите да обкръжават дома на президентката в покрайнините на Лима. Заради операцията са били блокирани и околни улици и движението по тях е било спряно.

Намесата на полицията е била поискана от прокуратурата, след като преди това тя отхвърлила искането на Болуарте сама да й предостави часовниците и документацията, свързана с тяхното закупуване.

В случай че се стигне до дело, по конституция то не може да стартира до юли 2026 г., когато изтича мандатът на Болуарте.

Скандалът се разрази, след като местното издание „Ла Енченора“ публикува на 15 март серия от снимки, показващи Болуарте да носи различни луксозни часовници в периода, в който тя е била част от правителството през 2021 г. и 2022 г.

След това Болуарте заяви, че съвестта й е чиста и че притежавала само един стар часовник, закупен със спестяванията й. „Влязох в управлението с чисти ръце и ще изляза с чисти ръце, както обещах на перуанския народ“, каза тя.

61-годишната Болуарте вече е обект на едно разследване за „геноцид, убийство с утежняващи вината обстоятелства и нанасяне на сериозни наранявания“. Това разследване беше подето след смъртта на над 50 души по време на двата месеца на социални размирици, придружили идването на Болуарте на власт.

Дина Болуарте стана президент на Перу след отстраняването от поста и ареста на държавния глава от левицата Педро Кастильо, на когото тя беше вицепрезидент, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *