Преди да прекъсне турнето: Маричков свирил с адски болки на концертите в САЩ

„След петия концерт в Сан Франциско, когато се наложи Кирил Маричков да се прибере обратно в България заради влошеното му здравословно състояние, българската публика не върна нито един билет. Нещо повече! Всеки концерт започваше с песента „Клетва“ и нашите съграждани, изправени на крака, пееха за морална подкрепа на обичания щурец: „Кълна се в Дявола и Бога да сторя аз за теб каквото мога. Заклех се!“. Тази позитивна енергия и любов, която струеше към него, е впечатляваща и не може да се преразкаже.

Това признание направи за „България Днес“ певецът Дони, който е част от българската рок група „Фондацията“ с членове Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански. Момчетата се завърнаха от американското си турне, което те организираха по повод 80-годишния юбилей на Маричков, преди седмица.

Щурецът, след като приключи изявата им в Сан Франциско заради нечовешки болки и по съвет на лекар, се прибра в родината, за да се подложи на лечение.

Колегите му, разтревожени, му намериха и придружител за пътуването.

„Слава Богу Кирил вече е добре, възстановява се, но му трябва още малко време“, разказа вчера Славчо Николов. Малко преди началото на турнето Маричков паднал лошо у нас и възпалил дискова херния, но въпреки болките се качил на самолета за Щатите.

„Концертите му в Торонто и Сиатъл бяха съпроводени с такива болки и за него участията бяха непосилна мъка, но Маричков пя и никой не разбра, че е зле! Той има страхотен дух!“, разказа Дони.

Музикантът не крие, че през годините се е сприятелил с любимия си щурец, но въпреки че са авери, от уважение продължава да го нарича „учителю“. Дони разказва, че двамата са преживели много трудности и радости и са обиколили всички континенти на света без Африка и Южна Америка.

„Изпитвам такъв респект, че отвътре ми идва да се обръщам към него с „учителю“, а той ме кастри: „Стига с това „учителю“! Благодарение на Кирил съм това, което съм“, признава Дони.

След отпътуването на Маричков на Дони му се наложило да си купи бас китара, защото е левичар и не можел да ползва инструмента на Маричков. За ден и половина сменили аранжиментите на песните и продължили с концертите пред публика.

„Никога няма да забравя първата ни репетиция, след като той си тръгна за България. Бяхме доста тъжни но разбрахме, че за да подкрепим Кирил, трябва да се мобилизираме и да оправим аранжиментите.

На първата репетиция, за да мотивира и да вдигне духа на музикантите, озвучителят Николай Пенков, който е известен в музикалните среди като Ники Брадата, се изправил на крака и пял заедно с тях с цяло гърло!

„Ники е професионалист на световно ниво, това, което направи за нас, за да ни даде силите да се справим, е чутовно! Тази репетиция никога няма да я забравя!“, споделя Дони и допълва: „Маричков толкова много искаше да се състои това турне. И понеже той се оправя, ние отложихме концерти и в негова чест и за негово здраве ще празнуваме подобаващо неговия юбилей! Вчера се чух с Кирил и имам уверението, че ще се включи на 16 юли на сцената на Античния театър в Пловдив с  филхармонията“ похвали се щастлив Дони.

„На 30 октомври, когато е рожденият ден на Кирил Маричков, той ще е на сцената на зала 1 на НДК заедно с „Фондацията“, за да се наслади на любовта и почитта на публиката“, допълва като заклинание и Славчо Николов.

Източник: hotarena.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *