Политиците си извиват ръцете, избори 2 в 1 са напълно възможни

С неясно политическо бъдеще приключва и тази седмица. Полуотворени врати за разговори, обидени едни на други политици и прехвърляне на топката – кой да направи първата крачка.

„На мен ми се струва, че сме в ситуацията, в която в мътни води риба се лови най-лесно и всъщност отношенията между тези два играча никога не са били регламентирани. В този смисъл, когато нямат документ, на който да се уповават и то в определен срок, винаги когато настъпва прехода между двете, смяната на позициите бихме могли да очакваме такава игра на тронове“, заяви журналистът Златина Зехирова в ефира на предаването „Директно“.

свързани

Според нея политиците си „извиват ръцете“ и търсят виновника за настаналия политически хаос. Тя добави, че все още не знаем каква ще е развръзката и докъде ще ни доведе.

Истината е, че се разговаря все по-рядко относно конкретни политики. Очевидно няма спор каква политика да провежда България – нито външна, нито вътрешна. Сигурно има детайли от въпросния прословут бюджет, които трябва да се доизкусуряват, въпросната каша, която Бойко Борисов нарече бюджета на Асен Василев, но въпреки това те изглежда сякаш гледат в една посока относно политиките, които България трябва да заеме. Тогава остава другият вариант, а именно да се разделят постове, служби и министерства, особено тези с портфейли“, каза политологът Милен Желев в ефира на Bulgaria ON AIR.

свързани

По негови думи днешните проблеми се дължат на факта, че от самото начало партиите не са изготвили коалиционно споразумение.

В случай, че партиите не успеят да се споразумеят и да излъчат кабинет, анализаторите смятат, че вероятно това няма да се случи нито с втория мандат, нито с третия. Това би ни довело до ситуация на нови избори.

Напълно възможно е да се организират избори 2 в 1. Знаем и през ноември 2021 година имаше избори избори 2 в 1 за президент и за предсрочни парламентарни такива. И сега ако се стигне до вариант, в който няма воля сред политическите сили за съставяне на правителство и сглобката бъде разглобена, има възможност да се организират избори 2 в 1″, заяви Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда.

свързани

Тя отбеляза, че има достатъчно време да се извърви процедурата с трите мандата и да се организират такива избори. Централната избирателна комисия се нуждае от 60 дни преди вота, следователно до 9 април трябва да стане ясно дали на 9 юни ще гласуваме едновременно и за правителство, и за европейски парламент.

Гледайте целия разговор във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *